Αποτέλεσμα εικόνας για μπορισ τζονσον
Ο Μπόρις Τζόνσον ενέτεινε την πίεση στους Βρετανούς βουλευτές, που πλέον είναι αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: αν μπλοκάρουν το Brexit, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.


Ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε αυτό που μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ από το πρωί: ο Τζόνσον θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που οι βουλευτές καταφέρουν την Τρίτη να μπλοκάρουν την επιλογή του Brexit χωρίς συμφωνία, καθυστερώντας έτσι κι άλλο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εξάλλου, αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι και από το διάγγελμα που έκανε ο Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας. Γιατί μπορεί να δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την παράταση του Brexit.
Ο Τζόνσον θα καταθέσει αίτημα για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου
Την Τρίτη βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο το οποίο θα αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εκτός αν έως τις 19 Οκτωβρίου οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.


Ο Τζόνσον θα αντιμετωπίσει ως ψήφο εμπιστοσύνης την προσπάθεια των βουλευτών να πάρουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ετσι, σε περίπτωση που αυτό περάσει, τότε θα καταθέσει αίτημα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία για αυτό το αίτημα θα γίνει την Τετάρτη, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή. Για να προκηρυχθούν οι εκλογές, ο Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών.

«Να σκεφτούν οι βουλευτές τι θα ακολουθήσει»
«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί, αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για την Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία. Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο την διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί», δήλωσε η κυβερνητική πηγή, που συμπλήρωσε ότι μπορεί ο Τζόνσον να είπε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά οι βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή θα είναι η συνέπεια της απόφασής τους, αν ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση την Τρίτη.

Τζόνσον: Σε καμία περίπτωση δεν ζητάω παράταση
Στο διάγγελμά του, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει παράταση του Brexit και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν μπλοκάρουν τη διαδικασία, θα αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

«Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες θα ζητήσω παράταση από τις Βρυξέλλες. Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς “αν” και “αλλά”. Δεν θα δεχθούμε καμία απόπειρα υπαναχώρησης στις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Ας αφήσουμε τους διαπραγματευτές να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς αυτή τη δαμόκλεια σπάθη πάνω από το κεφάλι τους και χωρίς εκλογές. Εγώ δεν θέλω εκλογές, εσείς δεν θέλετε εκλογές», είπε, κάνοντας σαφές το τι μπορεί να χρειαστεί, σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν στηρίξει τα πλάνα του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.