Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ζήτησε ο Τζόνσον

Οι βουλευτές της Βρετανίας θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δήλωσε Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για να του ζητήσει να στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

«Τα μέλη (του κοινοβουλίου) θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που θα σχετίζεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Ρις Μογκ στο κοινοβούλιο.
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης του Brexit και ότι «αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», διότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινοβουλίου και θα συμφωνήσει για παράταση.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία αν πραγματοποιηθούν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει πως εάν το κοινοβούλιο «θέλει πραγματικά περισσότερο χρόνο για να μελετήσει την εξαιρετική συμφωνία για το Brexit, μπορεί να τον έχει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Στην περίπτωση που οι Εργατικοί αρνηθούν να στηρίξουν το αίτημα για εκλογές , «πρέπει να αναρωτηθείτε τι σκοπό εξυπηρετούν στο κοινοβούλιο», συνέχισε ο Τζόνσον. Η προκήρυξη εκλογών δεν είναι στο χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς χρειάζεται τη στήριξη των Εργατικών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων, προκειμένου να εγκριθεί το αίτημά του για πρόωρες εκλογές. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημά του, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. «Αν κερδίσω την πλειοψηφία στις εκλογές, θα επικυρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit, εφόσον δεν έχει εγκριθεί νωρίτερα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να δώσει μια μικρή αναβολή στο Brexit, μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα προτιμούσε και ο ίδιος.

Βρετανία: Η επιστολή Μπόρις Τζόνσον στον Τζέρεμι Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές
Ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος παρουσιάζει τις προτάσεις του για τις εκλογές. Οπως αναφέρει είναι «τρομερά σκεπτικός ότι η αυτή η συνήθεια (για καθυστέρηση του Brexit) θα αλλάξει και πολλοί αμφισβητούν ότι το κοινοβούλιο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σπαταλά χρόνο.

Στην επιστολή του, ο Τζόνσον σημειώνει ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου», πρόσθεσε. «Αλλά αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και δεν το επικυρώσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, όπως φοβάμαι, τότε θα ζήτημα θα πρέπει να λυθεί από ένα νέο κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.