Mε βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές δράσεις για τα παιδιά, Παραμυθοφεστιβάλ με αφηγήσεις και δρώμενα, εκπαιδευτικές προβολές κ.α., συμμετέχει ο Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία στο σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ακολουθώντας το αισιόδοξο πνεύμα των ημερών.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν, τον Δεκέμβριο, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια», Δ.Γούναρη 39, Καμάρα (τηλ. 2310 277113).  

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, ώρα 11 π.μ.
Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 7μ.μ.
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Της Καρδιάς και του Νου» του Στέργιου Π. Λεπτοκαρίδη. Ομιλητές: Περικλής Μπαλάφας, ζωγράφος, Πρόεδρος Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Λαμπρινή Κοτσίδου, φιλόλογος , λογοτέχνης, Δρ. Δήμητρα Ακριτίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, ορθοδοντικός και ο συγγραφέας. Θα διαβάσει ποιήματα ο Νίκος Μπουκουβάλας, καθηγητής αγγλικών, ζωγράφος. 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα», μια κοινωνιολογική προσέγγιση, από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Ομιλητές: Δημήτρης Λυβάνιος, Βασίλης Κ. Γούναρης, Ελπίδα Βόγλη και ο συγγραφέας Βίκτωρ Ρουδομέτωφ. 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.
Εκδήλωση «Κωνσταντίνος Π.Καβάφης ο ποιητής της Αλεξάνδρειας». Μια μελέτη για τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη και για ποιήματα του που έχουν σημείο αναφοράς την Αλεξάνδρεια. Ομιλήτρια: Χαρίκλεια Παπαβασιλείου, μέλος Ε.Λ.Β.Ε. Ποιήματα του ποιητή θα απαγγείλουν οι:Γεωργία Γοργώ Αλεξίου, Πρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε., Αναστασία Χατζή, Αντιπρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε. και τα μέλη: Βαγγέλης Λαδόπουλος, Ζαχαρίας Προδρόμου, Πασχάλης Παπαβασιλείου.
Μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή θα ερμηνεύσει το μουσικό σχήμα «Τα πάντα ρει». 

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.
Διάλεξη με την Διονυσία Μισίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Θέμα: «Η ταυτότητα του Βυζαντίου. Από τη Ρωμαϊκή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία». 
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Σπέγγου «Χώρα από Χαλκό», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος, Άσπα Χασιώτη, διδάκτωρ φιλολογίας, Σπύρος Μπαλτογιάννης, πρώην διευθυντής Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί και ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εύη Τζώρτζη

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Ώρα 7 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΑΣΟΚ 1974 – 2018», Πολιτική Οργάνωση, Ιδεολογικές Μετατοπίσεις, Κυβερνητικές Πολιτικές. 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ώρα 5 μ.μ.
Δράση – παράσταση «Το ασχημόπαπο» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το «Ασχημόπαπο» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ένα κλασσικό παραμύθι με κεντρικό ήρωα, όχι ένα άσχημο παπί, αλλά ένα μικρό κυκνάκι που βρέθηκε τυχαία να μεγαλώνει ανάμεσα σε πάπιες. Η διαφορετικότητα, αν και φυσική, φοβίζει. Έτσι ο ρατσισμός ανθίζει και η βία ξεκινά ήδη από τον τίτλο – υποτιμητικό παρατσούκλι: «το ασχημόπαπο».
Η δράση-παράσταση, με χιούμορ, χρώμα και ζωντανή μουσική, έχει σκοπό να συνεχίσει και να εξελίξει τη δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ξεκίνησε το 2017, με την «Πεντάμορφη και το Τέρας», δίνοντας χαρά, ελπίδα και κουράγιο σε γονείς και σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ιδρύματα και όχι μόνο…
Δραματουργική επεξεργασία, Θεατρική Διασκευή, Σκηνοθετική επιμέλεια, Μουσική: Αγγελάκης Λευτέρης.
Δραματουργική συνεργασία: Νταρακτσής Χρίστος. Επιμέλεια κίνησης: Γιαννούση Ελένη. Ηθοποιοί: Γιαννούση Ελένη, Νταρακτσής Χρίστος, Αγγελάκης Λευτέρης. 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 12 μ.
H Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Γράφημα παρουσιάζουν το Ανθολόγιο ΙΙ, «Φωτοσκιάσεις». Για το έργο θα μιλήσουν: Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Ιωάννα Λιούτσια, Ποιήτρια-Ηθοποιός-Σκηνοθέτης. Θα γίνει πρώτη προβολή της 2ης ταινίας μικρού μήκους της ΥΟΘ «Πολφός Αίματος». Επίσης, θα βραβευτούν οι νικητές του 1ου Ετήσιου ποιητικού διαγωνισμού «Ανδρέας Εμπειρίκος». Η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης θα απονείμει τιμητική πλακέτα στους ποιητές Τόλη Νικηφόρου και Χλόη Κουτσουμπέλη για τη συνολική τους προσφορά στα ελληνική γράμματα. 


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ.
Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής ‘Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία και τα Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία οργανώνουν φιλοσοφική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιασθεί το βιβλίο της Ελένης Καλοκαιρινού:  «Το έμβρυο, η κυοφορούσα μητέρα και τα όρια της αναπαραγωγικής μας αυτονομίας:  Η άλλη πλευρά της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».
Ομιλητές: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Συντονιστής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης του Α.Π.Θ., Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής Χριστιανικής Βιοηθικής του  Α.Π.Θ., Ελένη Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. , Ευαγγελία Δεληβογιατζή, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., Στέλλα Αλεξανδρή, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ώρα 11 π.μ. – 5 μ.μ.
2ο Παραμυθοφεστιβάλ 2019 με αφηγήσεις παραμυθιών.  Παρουσίαση Ανθολογίου Παραμυθιών, Ποίησης και Πεζού Λόγου, σε επιμέλεια-ανθολόγηση Μαρίας Θανοπούλου. Έκθεση Ζωγραφικής από τη ζωγράφο Ανδρονίκη Μπαμπατσάρα. 

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, ώρα 12 μ.
Δράση – παράσταση «Το ασχημόπαπο» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δραματουργική επεξεργασία, Θεατρική Διασκευή, Σκηνοθετική επιμέλεια, Μουσική: Αγγελάκης Λευτέρης.
Δραματουργική συνεργασία: Νταρακτσής Χρίστος. Επιμέλεια κίνησης: Γιαννούση Ελένη. Ηθοποιοί: Γιαννούση Ελένη, Νταρακτσής Χρίστος, Αγγελάκης Λευτέρης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.