Αποτέλεσμα εικόνας για Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Ιρλανδία
Το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα διαγνώσθηκε σε μια γυναίκα 40 ετών στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία.


Η 40χρονη γυναίκα που διαμένει στο Μαρούσι διαγνώστηκε θετική στον ιό και πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν». Τα άλλα δύο κρούσματα είναι στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την 38χρονη, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, αλλά και για τον 9χρονο γιο της. Και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Τις ανακοινώσεις για τα δύο νέα κρούσματα, για το παιδί στη Θεσσαλονίκη και την 40χρονη γυναίκα τις έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση. Για την 40χρονη ο κ. Τσιόδρας είπε πως πρόκειται για νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. «Είναι καλά στην υγεία της, είναι νεαρή συμπατριώτισσα δεν χρειάζεται να ξέρετε περισσότερα», είπε απλώς ο κ. Τσιόδρας.
Ελέγχονται οι άνθρωποι στο κοντινό της περιβάλλον
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος πρόσθεσε «Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων που αφορούν την τρίτη αυτή περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας».
Μάλιστα εκτός από το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, αναμένεται να αναζητηθούν και οι συνεπιβάτες της στην πτήση επιστροφής από την Ιταλία στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες η 40χρονη γυναίκα διαγνώστηκε σήμερα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan, το οποίο και είχε λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει τα λάθη που διαπράχθηκαν στο νοσοκομείο της βορείου Ιταλίας όπου ο «ασθενής μηδέν» περιφερόταν επί 36 ώρες χωρίς να του έχει γίνει διάγνωση.
Συγκεκριμένα το θεραπευτήριο Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν».

Ανακοίνωση της Πειραιώς για το κρούσμα στην Αθήνα
Εγινε γνωστό ότι η 40χρονη εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ότι κρούσμα του κορωνοϊου διαγνώσθηκε σε εργαζόμενη της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19. Όπ

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.


Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:

απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020

εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.
Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της».
Το δεύτερο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ο 9χρονος
Ο κ.Τσιόδρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρούσμα δήλωσε πως πρόκειται για τον γιο της 38χρονης στην οποία είχα διαγνωστεί ο κορωνοϊός την Τετάρτη. Χαρακτηριστικά ανέφερε «στα πλαίσια της ιχνηλάτισης επαφών της πρώτης περιπτώσεως επιβεβαιώθηκε σήμερα από το εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δεύτερης αυτής περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας για προληπτικούς λόγους και μόνο συστήνεται το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, του 105ου, για 14 ημέρες».

Ερωτηθείς για το σημαίνει να είναι κάποιος υψηλού ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την μετάδοση του κορωνοϊού ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έφερε ένα παράδειγμα.

Το παράδειγμα για το ποια επαφή θεωρείται υψηλού κινδύνου
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ένα παράδειγμα για το ποια επαφή θεωρείται υψηλού κινδύνου: «Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».
Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;
Αναφορικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού υπενθυμίζεται πως το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.