Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 352 . Από αυτά τα 51 είναι απροσδιόριστης πηγής.
Το τελευταίο 24ώρο αυξήθηκαν κατά 21 από την Κυριακή που τα κρούσματα ανέρχονταν σε 331.
Από αυτά 65 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 9 διασωληνομένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Στις ΜΕΘ οι ηλικίες είναι κοντά στα 70. Είναι όλοι άνδρες. Είναι νωρίς να πούμε ακόμα για θνητότητα όσο δεν έχουμε ακριβή παρονομαστή εξάπλωσης της νόσου
Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες και τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 4.320  δείγματα και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 10 εξιτήρια.
Εκκρεμούν περίπου 200 δείγματα, τα οποία θα τα έχουμε αύριο.

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

«Για την ενίσχυση του συστήματος, ενισχύεται με κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό. Το υπουργείο Υγείας πήρε 15 εκατ. και θα πάρει άλλα 70 για την πρόσληψη σε νοσοκομεία κέντρα υγείας. Έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις. Μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες νοσοκομείων αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Το ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται στο ΕΣΥ. Η Παμμακάριστος ήδη λειτούργησε σήμερα και πτέρυγα της Αγίας Βαρβάρας. Μετά από συμφωνία του Υγείας το ιδιωτικό κέντρο Άττικα δεσμεύεται για τη νοσηλεία ασθενών με τη νέα νόσο», ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας.
Για τις επαφές με πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε:
«Όπως γνωρίζετε άτομα που έρχονται από το εξωτερικό έρχονται στην πατρίδα μας και από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ως αντιμετώπιση να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός. Προσοχή στους συμπολίτες μας που επιστρέφουν, να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νέα νόσο».

Σε καραντίνα δυο χωριά

Το παρών στην ενημέρωση έδωσε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τα δύο χωριά που έχουν μπει σε καραντίνα και το θέμα της Καστοριάς, υποστήριξε:
«Ενεργοποιήθηκε η αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει παράσχει στρατιωτικό γιατρό και νοσηλευτή για να συνδράμει. Υπήρχε πυρήνας μετάδοσης, μας προβλημάτισε και προχωρήσαμε στην απόφαση. Δεν θέλουμε να ξαναπάρουμε τέτοια απόφαση, αλλά να είναι ξεκάθαρο όταν κάποιος νοσεί και μετακινείται σε κάθε κατεύθυνση ίσως να το εφαρμόσουμε και σε μεγαλύτερη χωροταξική ενότητα. Για πιθανή καραντίνα στην Καστοριά Το θέμα της Καστοριάς το παρακολουθούμε. Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά δεν θα προχωρούμε σε καραντίνες, χωρίς όλα τα δεδομένα. Για τη μείωση της ηλικίας των νοσούντων στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο κύριος Τσιόδρας ανέφερε,
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κύριο μήνυμα, πως μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Ανησυχητικά τα δεδομένα στη Γαλλία για νέους. Είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά, αλλά πρέπει να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση. Αφορά και τους νέους που θα έρθουν σε επαφή με όσους επιστρέφουν από τη Βρετανία. Η χώρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία παραπάνω μετάδοσης της νόσου. Να είμαστε σε επαγρύπνηση, συμμόρφωση με τον περιορισμό και αποφυγή επαφής με ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να πάρουμε το βάρος των αποφάσεών μας. Καστοριά Το θέμα της Καστοριάς το παρακολουθούμε. Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά δεν θα προχωρούμε σε καραντίνες, χωρίς όλα τα δεδομένα. Στις ΜΕΘ οι ηλικίες είναι κοντά στα 70. Είναι όλοι άνδρες. Είναι νωρίς να πούμε ακόμα για θνητότητα όσο δεν έχουμε ακριβή παρονομαστή εξάπλωσης της νόσου».
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ο κύριος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Κάθε ώρα μετράμε τα δεδομένα, είμαστε σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα θα κάνουμε αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Οδηγίες ΕΟΔΥ - Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα
Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ
Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».
Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.
Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».