Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 695, καθώς το τελευταίο 24ώρο αυξήθηκαν κατά 71 από την Κυριακή, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 624, ενώ συνολικά 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.
Από τα 695 κρούσματα, 114 νοσηλεύονται, 35 εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 29 έχουν πάρει εξιτήριο.
«Όσο άσχημο και αν ακούγεται είναι ένας ιός που δεν σταματά με εύκολα μέτρα. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε να εξαπλωθεί. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και δεδομένα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε αγοράσει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
«Μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμορφώνονται με μέτρα σκληρά. Οι δρόμοι είναι πιο ήσυχοι από ποτέΣέβομαι τον βουβό πόνο όσους έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται. Δύσκολες συνθήκες και επιλογές. Η μάχη γίνεται στην πρώτη γραμμή και για άλλους η κριτική είναι εύκολη. Προσοχή στο στίγμα. Δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνουμε ο ένας τον άλλον. Πρώτο μέλημα δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες. Πρώτο μέλημα ο ιός» τόνισε.
«Αν μπορούσαμε να παγώσουμε για 2 μέρες στα 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον, η εξάπλωση θα σταματούσε, δεν γίνεται όμως. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων. Είναι η μάχη των πολλών. Είναι η μάχη που κέρδισε μια νεαρή μητέρα που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι» υπογράμμισε.
Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας ηλικιωμένος που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σύμφωνα με πληροφορίες ενώ νωρίτερα εξέπνευσε ένας 64χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.