«Η παρουσία της Ευρώπης εδώ στέλνει μήνυμα, μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από το Πνευματικό Κέντρο Καστανιών στον Έβρο, μετά το πέρας της επίσκεψής του με την ηγεσία της ΕΕ. 
Όπως πρόσθεσε στις δηλώσεις του «το πρόβλημα εδώ δεν είναι το προσφυγικό, είναι η ασύμμετρη απειλή και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων που παίρνει τη μορφή επιβολής του εθνικού μας εδάφους».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και στέλνει κατατρεγμένους ζητώντας ανταλλάγματα.
Πρόσθεσε δε ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως γεωπολιτικούς μοχλούς και παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ.
«Θα περιφρουρήσω τα σύνορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα 

Την ενίσχυση της Ελλάδας με 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ανακοίνωσε σε δηλώσεις της από τον Έβρο όπου βρέθηκε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως ανακοίνωσε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία φον ντερ Λάιεν, θα δοθούν 700 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, 350 που είναι διαθέσιμα άμεσα και 350 που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου προϋπολογισμού.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα είπ廬
«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είπε επίσης ότι η Frontex θα αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Σαρλ Μισέλ: Μαζί θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».
Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:
«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Νταβίντ Σασόλι: Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική

Την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό επεσήμανε από τον Έβρο ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε από τις Καστανιές Έβρου ο Νταβίντ Σασόλι.
Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ

Στον Έβρο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας και προεδρεύων της Ε.Ε. Αντρέι Πλένκοβιτς καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς.
Ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί, ενώ στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.  Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλήθηκε και βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.