Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη, πρώην Πειραιώς Καλλινίκου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη παρουσία πιστών και κληρικών η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλίνικου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.


Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, α' γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του Κυρού Καλλινίκου.

Μεσίστιες οι σημαίες στους ναούς για τον Μητροπολίτη, πρώην Πειραιώς
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Πειραιώς τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του με την κήρυξη τριήμερου πένθους και μεσίστιες τις σημαίες στους ναούς και τα Ιδρύματα της Μητροπολιτικής Περιφέρειας.

Η ταφή του μακαριστού έγινε στην Ιερά Συνοδική Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στο Πολυδένδρι Αττικής.

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς, Καλλίνικου
Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς, Καλλίνικου
Τον περασμένο Οκτώβριο ο μακαριστός ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της ιεράς συνοδικής και σταυροπηγιακής μονής της Παναγιάς Χρυσοπηγής, παραιτήθηκε από την θέση και ακολούθησε η εκλογή του νέου ηγουμένου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση.


Η ζωή του Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλίνικου
Ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα. Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της αδελφότης της Ζωής. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959.

Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Παράλληλα την ίδια εποχή εγκαθίσταται σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλίας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία.

Το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητικών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.

Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους τότε Αρχιμανδρίτες Αθανάσιο Λενή και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος. Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα την διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.