Κικίλιας: «Ενδεχομένως Μάιο σταδιακή άρση των μέτρων» (vid) | Plus ...

Για την επόμενη ημέρα και το σχέδιο σταδιακής άρσης των των περιοριστικών μέτρων που επεξεργάζονται μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.


Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Εχουμε ορίσει την 27η Απριλίου ως τη μέρα μέχρι την οποία έχουμε πάρει μέτρα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε, και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως όλα θα εξαρτηθούν από μία σειρά παραγόντων, με βασική την αντοχή του ΕΣΥ. «Το υπουργείο Υγείας είναι πάρα πολύ προσεκτικό. Η παράμετρος προσμέτρησης των αντοχών του ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν και θα μας ποσοτικοποιήσουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα ιεραρχηθούν» τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε σκοπό να κρατήσουμε τον κόσμο κλειδωμένο στα σπίτια, αλλά αυτή τη στιγμή η ανθρώπινη ζωή είναι ανώτερη όλων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες.

Κικίλιας: Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα μοριακά τεστ
Αναφορικά με τα μοριακά τεστ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να δούμε αν κομμάτια του πληθυσμού έχουν τα αντισώματα, άρα έχουν ήδη αποκτήσει ανοσία, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα βήματα από εκεί και πέρα». Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι βρισκόμαστε εντός της καμπύλης που είχαμε ορίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και χτύπησε το «καμπανάκι» για όποιον εφησυχαστεί.

«Είναι προφανές από αυτό που βλέπουμε σε γύρω χώρες ότι ο ιός είναι ένας ύπουλος εχθρός που χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες. Όποιος εφησυχαστεί και πάψει να δίνει σημασία στα μέτρα προσωπικής υγιεινής, στους κανόνες που δίνουν οι ειδικοί μας, και στο να κρατάει αποστάσεις, θα το πληρώσουμε και εμείς πολύ ακριβά. Αν υπολογίσει κανείς ότι πολύ πλούσιες χώρες βρίσκονται στην κατάσταση που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Βασίλης Κικίλιας για τον τουρισμό και τα μέτρα προστασίας
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε και για τον τρόπο διαχείρισης των τουριστών που αναμένονται στη χώρα μας το καλοκαίρι και τα μέτρα προστασίας που θα λάβουν οι αρχές. Όπως είπε, «με τη μέγιστη προσοχή και τεκμηριωμένα επιστημονικά θα κινηθούμε. Σχεδιάζουμε τα πλάνα αυτά, ώστε να επικαιροποιηθούν, να είναι συμβατά με όσα λένε οι επιστήμονες». «Κάναμε τεράστια προσπάθεια να βρούμε μέσα ατομικής προστασίας και φάρμακα. Να έχουμε τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν άλλες χώρες, κραταιές. Η Ελλάδα τα κατάφερε αξιοπρεπώς, διαφανώς» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στα ταυτόχρονα κύματα κορωνοϊού και γρίπης το χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να θωρακηθεί. «Ενδεχομένως να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα δύο κύματα μαζί. Και κορωνοϊού και γρίπης. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας ώστε να αντέξει. Οι συνθήκες είναι έκτακτες. Οι λύσεις θα βρεθούν» κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.