Να φέρουν άμεσα διάταξη στη Βουλή, με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν το πλήρες δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται με πλήρη κάλυψή του από το κράτος στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ζητούν η Έφη Αχτσιόγλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Τα 800 γίνονται 640 ευρώ

Συγκεκριμένα, η τομεάρχης Οικονομικών και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ότι «η κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει καταδικάσει την πλειονότητα των εργαζομένων να ζει με το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ, και τους υπόλοιπους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού λόγω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που θεσμοθέτησε».

Σημειώνουν ότι «οι εργαζόμενοι που τέθηκαν από 7/11 σε αναστολή σύμβασης λόγω του δεύτερου lockdown τελικά θα λάβουν μόνο 640 ευρώ από τα 800 που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης» και πως «ταυτόχρονα, με διάταξη νόμου η κυβέρνηση μείωσε το δώρο των Χριστουγέννων που θα λάβουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όσο και οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, στη βάση του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι του ονομαστικού μισθού τους, όπως δικαιούνται».

Να φέρουν διάταξη στη Βουλή

Κατόπιν αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις «δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και με δεδομένο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις», όπως αναφέρουν, οι κ.κ. Αχτσιόγλου και Ξενογιαννακοπούλου καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας «να φέρουν άμεσα στη Βουλή διάταξη που να αποκαθιστά αυτήν την αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν το πλήρες δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται, με πλήρη κάλυψή του από το κράτος στις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Εξουδετέρωσε κάθε πλεονέκτημα

«Η κυβέρνηση εξουδετέρωσε κάθε πλεονέκτημα που διέθετε η χώρα» τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου στην «εφημερίδα των Συντακτών».

Αναλυτικά η δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου έχει ως εξής:

«Η δραματική συρρίκνωση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών επιβεβαιώνει με τον πλέον σκληρό τρόπο την ατελέσφορη οικονομική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο της πανδημίας. Μια πολιτική που επιμένει στην επιδότηση της ανεργίας, τη μη προστασία των σχέσεων εργασίας, την παντελή έλλειψη μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης των νοικοκυριών και την πενιχρή υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω δανείων που διογκώνουν το χρέος τους.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε όλα τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, καθώς οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ήταν πρωτόγνωρα θετικές: 1. Αποθεματικά ύψους 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το τέλος της θητείας της. 2. Ρυθμισμένο δημόσιο χρέος. 3. Αναστολή του συμφώνου σταθερότητας για φέτος και του χρόνου. 4. Πρωτοφανής ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ασυγχώρηση ανικανότητα και αδράνεια

Δυστυχώς η κυβέρνηση άφησε αυτές τις μοναδικές δυνατότητες αναξιοποίητες βυθίζοντας την ελληνική κοινωνία σε οικονομικό αδιέξοδο, ήδη αρκετά πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown. Όπως και στη διαχείριση της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση ουσιαστικά ακύρωσε το πλεονέκτημα του χρόνου που είχε η χώρα μας για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, έτσι και στο πεδίο της οικονομίας εξουδετέρωσε τις δυνατότητες που είχαμε. Μετά και την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, η κυβέρνηση απλώς διεμήνυσε στους πολίτες, που ασφυκτιούν οικονομικά, ότι πρόκειται να συνεχίσει ακριβώς την ίδια πολιτική ανεξαρτήτως των συνεπειών που έχει ήδη προκαλέσει.

Κι αν κανείς στο πεδίο διαχείρισης της πανδημίας μπορεί να αποδώσει σε ασυγχώρητη ανικανότητα την πολιτική αδράνειας της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για το πεδίο της οικονομίας και ιδίως της αγοράς εργασίας. Στο τελευταίο η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα σχέδιο συσσώρευσης υπέρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που τελικά θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτής της κρίσης.

Έκθεση Πισσαρίδη

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ξεκίνησε πολύ πριν από την πανδημία και προδιαγράφεται να έχει συνέχεια αν κανείς συνυπολογίσει τα όσα ομολογεί η έκθεση Πισσαρίδη. Μόνο που ο σχεδιασμός αυτός αγνοεί μία πολύ σημαντική και καθοριστική παράμετρο: τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Είναι στο χέρι του κόσμου της εργασίας, των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, να ορθώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης στο στρατηγικό σχέδιο επιθετικής, γενικευμένης εκκαθάρισης που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.