Οι εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όχι μόνο δεν θα διεξαχθούν στις 28 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά το Δ.Σ. τις μετέθεσε κατά δύο μήνες, ανακοινώνοντας ότι θα τελεστούν στις 23 Μαΐου.

Το επόμενο χρονικό περιθώριο που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού, μετά τον Μάρτιο, ήταν (το αργότερο) η 10η Απριλίου.

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των υποψηφίων, που υπενθυμίζεται ότι είναι οι Φασούλας, Λιόλιος και Παπανικολάου.

Η θητεία της τωρινής διοίκησης περατώνεται στις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια κηρύσσεται έκπτωτη, με συνέπεια η Ομοσπονδία να οδηγηθεί σε διοίκηση διορισμένη από το Πρωτοδικείο, αν δεν πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί.


Η ανακοίνωση:


«Το Δ.Σ. της ΕΟΚ με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας για τις 23 Μαΐου 2021.


Η απόφαση αυτή βασίσθηκε πρωτίστως στα ακόλουθα δεδομένα:


1) Στην απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτό αίτημα αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού Μητρώου της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται παράνομοι αποκλεισμοί και ακυρότητες της διαδικασίας.


2) Στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για διεξαγωγή ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19. Η υποχρέωση της τήρησης της διά ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων, με δικαίωμα λόγου και κριτικής, στις ύψιστες δημοκρατικές διαδικασίες, της διεξαγωγής των ΓΣ και των Αρχαιρεσιών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από ψηφιακή την "συνεύρεση" εκατοντάδων αντιπροσώπων και του ευάλωτου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».


Τι λένε Φασούλας, Λιόλιος και Παπανικολάου

Ο Παναγιώτης Φασούλας, επικεφαλής της παράταξης Πρώτα το Μπάσκετ, ανέφερε σχετικά: «Δεν μας έχει κοινοποιηθεί καμία απόφαση σχετικά με την τύχη των εκλογών της ΕΟΚ. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχαιρεσίες έπρεπε να διεξαχθούν ως τις 31 Μαρτίου. Δεν είμαστε ούτε διοργανωτές των εκλογών, ούτε αποφασίζουμε πότε θα διεξαχθούν. Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να αποφασιστούν οι προϋποθέσεις και να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο που το ελληνικό μπάσκετ είναι ουσιαστικά ακυβέρνητο».

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Παπανικολάου επισήμανε: «Η ενημέρωση που έχω αυτή τη στιγμή στηρίζεται στην ανακοίνωση της ΕΟΚ. Περιμένω, λοιπόν να κοινοποιηθεί η απόφαση ώστε να τοποθετηθώ καλύτερα επί του θέματος. Το μόνο που μπορώ να πω στην παρούσα φάση είναι πως είναι κάτι θετικό ότι μπορούν να ψηφίσουν όλα τα σωματεία χωρίς περιορισμούς. Είναι αδιανόητο σωματεία που έχουν αθλητική αναγνώριση και αγωνιστική παρουσία, να μην ψηφίσουν! Αυτή είναι η λογική και είναι πάρα πολύ σωστή. Είναι κάτι που είχα επισημάνει εξ αρχής. Τα σωματεία πρέπει να συμμετάσχουν για να ενισχύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και να αποφασίσουν τα ίδια τι θέλουν για το μέλλον του μπάσκετ. Αυτά επί της παρούσης».

Ο Βαγγέλης Λιόλιος προχώρησε σε προσωπική δήλωση μέσω του dwsepasa.gr, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που στερείται κάθε νομιμότητας. Αναλυτικά: Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΟΚ, θέλω να δηλώσω τα ακόλουθα:

Η υποτιθέμενη απόφαση που ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΟΚ στερείται κάθε νομιμότητας, καθώς δεν υπήρξε οιαδήποτε ψηφοφορία, όπως αναληθώς αναφέρθηκε. Η παρούσα Διοίκηση της Ομοσπονδίας, με τις επιλογές της και με τις κατά το δοκούν αποφάσεις της οδηγεί χωρίς ενδοιασμούς το άθλημα σε Διοίκηση Πρωτοδικείου. Ξεκαθαρίζω σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο, πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Ελληνικού μπάσκετ.

Καλώ και τα 21 μέλη του Δ.Σ., το κάθε ένα ξεχωριστά, να πάρουν θέση αυτή την κρίσιμη στιγμή και να προασπίσουν τα συμφέροντα του ελληνικού μπάσκετ. Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη, απαιτεί από όλους μας να αποδείξουμε και με πράξεις, όχι μόνο με λόγια, ότι το μπάσκετ είναι πάνω από πρόσωπα και συμπάθειες. Καλώ, επίσης, τους συνυποψηφίους μου να πάρουν και αυτοί άμεσα θέση, ούτως, ώστε να μην αφήσουμε το μπάσκετ να ακολουθήσει την ελεύθερη πτώση που κάποιοι ονειρεύονται για αυτό».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.