Ο επαναληπτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δεν είναι μόνο πιθανός, αλλά ενδέχεται να είναι ακόμη και πιο αποτελεσματικός του πρώτου εμβολιασμού, δήλωσε ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου «Γκαμαλέι» της Μόσχας, που ανέπτυξε το εμβόλιο, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.


«Τα στοιχεία μιας ολόκληρης σειράς μελετών, που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, λένε ότι η προ υπάρχουσα ανοσία στους αδενοϊούς πρακτικά δεν επηρεάζει την εξέλιξη της ανοσοαπόκρισης μετά την ανοσοποίηση με εμβόλια που έχουν ως ιικό φορέα αδενοϊούς. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατός ο επανεμβολιασμός με ιικούς φορείς βασισμένους σε αδενοϊούς χωρίς να χαθεί η ανοσογένεια στο αντιγόνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V δεν είναι απλώς δυνατός, αλλά ενδεχομένως ακόμη πιο αποτελεσματικός», είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου «Γκαμαλέι», οι έρευνες έδειξαν ότι ο επανεμβολιασμός έπειτα από έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό επιτρέπει την ανάπτυξη αντισωμάτων στο 100% των εθελοντών, παρά την ύπαρξη ή την απουσία προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό.


Όπως διευκρίνισε το επιστημονικό κέντρο Γκαμαλέι, η επιλογή του εμβολίου κατά τον επανεμβολιασμό είναι αρμοδιότητα του θεράποντος ιατρού.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.