Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της «αιμομειξίας» από πλημμέλημα, που έγινε με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.


Μιλώντας σε Webinar που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στο νέο ποινικό κώδικα με βάση τις προτάσεις της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κωδίκων.


Όπως ειπώθηκε, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.


Επιπλέον, όπως τόνισε ο Κ. Τσιάρας, για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων, θα προβλέπεται:


Η αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

Η αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον, το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς.


Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας, τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών-Μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».


Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ιωάννα Μάνδρου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.