Ως το «κερασάκι στην τούρτα» θεωρούν οι επιχειρηματίες της εστίασης, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα στην ενέργεια, που έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο με κάποιους να προετοιμάζουν ανατιμήσεις 

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ανακάμψουν από τα απανωτά lock down και ήρθαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που τους στερούν δουλειά, οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τώρα…. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που εκτιμούν ότι είναι φέτος έως και 80% πάνω, σε σχέση με πέρυσι.


Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως λένε οι επιχειρηματίες στην εστίαση, είναι αναγκασμένοι είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να κάνουν ανατιμήσεις στα προϊόντα τους και όπως πληροφορείται το GRTimes, ήδη στην πόλη της Νάουσας, τα κεντρικά καφέ προχώρησαν σε αυξήσεις στα ροφήματα κατά 50 λεπτά στο κατάστημα και κατά πληροφορίες, κατά 30 λεπτά στο πακέτο.


Για υπέρογκη αύξηση, από την οποία η επιχείρηση του δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, κάνει λόγο ο κ. Στράτος Λυκοβαρδάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης και ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Λαδάδικων.

τονίζει πως παρά τις αυξήσεις στην ενέργεια και στην αγορά των πρώτων υλών, ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει καμία ανατίμηση στους καταλόγους του, καθώς θα χάσει πελάτες λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, ενώ, όπως επισημαίνει, μετά από 21 χρόνια στο επάγγελμα σκέφτεται ακόμη και να αλλάξει δουλειά σύντομα, καθώς δεν αντέχει άλλο. «Το κράτος αντί να μας βοηθήσει μας χαντακώνει» λέει χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα της εστίασης στους βουλευτές της Ημαθίας

Στη Βέροια σήμερα, εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης συναντήθηκαν με βουλευτές του νομού ή εκπροσώπους τους, προκειμένου να τους μεταφέρουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας, Κώστας Σαμανίδης, «τους μεταφέραμε γενικά τη δυσαναλογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με τις αυξήσεις και στην ενέργεια (ρεύμα και φυσικό αέριο), αλλά και στις πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικά στον κλάδο των καφέ, το βασικό προϊόν έχει μεσοσταθμικά ακριβύνει πάνω 25%».


Ο ίδιος δηλώνει πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις, όπως έκαναν τόσα χρόνια, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αναγκαστικά θα κάνουν ανατιμήσεις. Ωστόσο, όπως προσθέτει, επειδή υπάρχουν πλέον αυξήσεις και στα έξοδα των νοικοκυριών, την ανατίμηση «και στην έξοδο του κόσμου, όταν θα πληρώνει τον καφέ 50 λεπτά παραπάνω, θα την καταλαβαίνει στην τσέπη του πιο εύκολα».


“Πλέον είναι ανέφικτο το να πουλάς καφέ ή να συντηρείς ένα κατάστημα κάτω από αυτές τις συνθήκες και να απορροφήσεις και τις αυξήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, μόνο εσύ, με περίπου 50% ανεμβολίαστους όπως είναι η Ημαθία (γεγονός που σημαίνει κάτω από 50% η επισκεψιμότητα )… Καλύτερα να είμασταν κλειστά που λέει ο λόγος. Δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση, θα υπάρξουν αντιδράσεις και παράπονα αλλά δεν γίνεται αλλιώς” καταλήγοντας ο κ. Σαμανίδης, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις που θα υπάρξουν και στην εστίαση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.