φυσικό αέριο | newmoney

Σε απαγορευτικά επίπεδα κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με άνοδο 20,6% σε σχέση με χθες

Εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο πάνω από 20% μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές του φυσικού αερίου.  Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την  προηγουμενη τιμή - ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου. 

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική Gazprom έχει μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ενεργειακές αποθήκες στη Γερμανία είναι σχεδόν άδειες. Οι χαμηλότερες προμήθειες προς  Γερμανία, που διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες αερίου στην Ήπειρο,   σε συνδυασμό με τον χειμώνα, σημαίνουν ότι  η Ευρώπη θα συνεχίσει να  καταναλώνει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της - και καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο ( και πολύ ακριβότερο)  αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Την ίδια στιμή,  το εκτεταμένο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης - και ειδικά της Γερμανίας - δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με  αιολική παραγωγή ενέργειας  να πέφτει σε χαμηλό πέντε εβδομάδων,  λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι χαμηλής έντασης. 

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τον σταθμό Mallnow, όπου τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, έπεσαν στο μηδέν. Η ρωσική πλευρά διατείνεται ότι λόγω των εορτών, οι παραγγελίες είναι μειωμένες.  «Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν περισσότερες ποσότητες σήμερα για  να εκπληρώσει τις  συμβατικές της υποχρεώσεις», αναφέρουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος των ποσοστήτων τον Ιανουάριο».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.