Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα Εορτασμού του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης ‘’112’’. Πρόκειται για αριθμό που χρησιμοποιείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του οποίου οποιοσδήποτε πολίτης που αντιμετωπίζει κάποια έκτακτη κατάσταση συνδέεται με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μόνο 27% των ευρωπαϊκών πολιτών αναγνωρίζουν τη γραμμή 112 ως τον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 70% δεν γνωρίζει καμιά πληροφορία για την ύπαρξη του αριθμού στην χώρα του. Αντίστοιχα, μόνο το 13% των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει τη δυνατότητα χρήσης του 112. Με έναν ολοένα αυξημένο αριθμό ευρωπαίων πολιτών να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή είναι εξαιρετικά αναγκαία.

Στην Ελλάδα ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης ‘’112’’, από 1ης Ιανουαρίου 2020 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.

 Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν σε 24ωρη βάση. Η κλήση μπορεί να γίνεται από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, καθώς δε και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου . Συν τοις άλλοις, η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος.

Ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112:

● Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια.

● Σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστείτε βοήθεια όπως π.χ. αστυνομίας, πυροσβεστικής, ασθενοφόρου EKAB ή λιμενικού καλέστε το 112.

● Στην τηλεφωνική κλήση θα απαντήσει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.

● H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση.





● Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα

● Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.

● Λειτουργεί με κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό.

Η  υπηρεσία στελεχώνεται διϋπουργικά και περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Το εισερχόμενο σκέλος συνίσταται στη δυνατότητα υποδοχής και διεκπεραίωσης των κλήσεων προς τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης “112”, ο οποίος χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Το δε εξερχόμενο σκέλος (σύστημα συναγερμού πολιτών), επιτρέπει την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών με την αποστολή μηνυμάτων μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας.  

 Το “112”  είναι στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές, οι οποίοι ομιλούν τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και ανταποκρίνονται  μόνο σε έκτακτα περιστατικά. 

Οι χειριστές των κλήσεων συνδέουν τον καλούντα (ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης) με:

την Ελληνική Αστυνομία

το Πυροσβεστικό Σώμα

το ΕΚΑΒ

το Λιμενικό Σώμα 

την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS «1056»  και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «116000»

 Στη χώρα μας το “112” λειτουργεί παράλληλα με τους υπόλοιπους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (π.χ. 100,  166, 199).

Επίσης λειτουργεί και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χώρες όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

   

Για την σημερινή εορταστική ημέρα του “112”  ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε: 


“ Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112, υπάρχει με στόχο να γνωστοποιήσει τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) στους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν τον γνωρίζουν όσο θα έπρεπε (ή και καθόλου). Πρόκειται για μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Το   “112” (Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης) είναι ένα σύγχρονο και απολύτως χρήσιμο σύστημα στην υπηρεσία των  πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας. 

Η τεράστια  χρησιμότητά του αποδεικνύεται από το ότι στη χώρα μας, το “112”  δέχεται και παρέχει βοήθεια σε περίπου 5.000 κλήσεις ημερησίως.

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την Πολιτική Προστασία είμαστε  υπερήφανοι που η χώρα μας, είναι  μια από τις λίγες χώρες  που έχει την δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών με πολλαπλές τεχνολογίες ταυτόχρονα και καθημερινά γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμιση της πολύτιμης αυτής υπηρεσίας.

Η ύπαρξη ενός κοινού αριθμού έκτακτης ανάγκης παντού στην Ευρώπη ωφελεί άμεσα τους πολίτες και τους επισκέπτες, όμως δυστυχώς αυτός ο αριθμός που δυνητικά σώζει ζωές, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Όλοι οι πολίτες οφείλουμε να γνωρίζουμε άριστα την λειτουργία του “112” που έχει  στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από κάθε είδους φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.”

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.