Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για Ελλάδα και ΕΕ - Απαιτείται συμφωνία που θα οδηγεί σε λύση - Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί
 Αισιόδοξη ότι έως την Δευτέρα 22 Ιουνίου του 2015, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα όπου η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα. 
Το σχέδιο προβλέπει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 3 μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 με χρηματοδότηση 6,4 δισεκ. αλλά και πρόβλεψη για νέο δάνειο και τελική συμφωνία μετά τον Σεπτέμβριο,  αν μέσα στους 3 μήνες η Ελλάδα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. 
Ταυτόχρονα, στο ελληνικό επιτελείo οι διεργασίες είναι συνεχείς, καθώς η κυβέρνηση αναζητάει την κατάλληλη φόρμουλα, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας έως την Δευτέρα.
Ήδη,  Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας μέρος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ στις Βρυξέλλες,  ενδέχεται να μεταβεί αύριο Κυριακή και ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα καθώς απομένουν ώρες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου και οι ενδείξεις… είναι ενθαρρυντικές ότι πάμε σε συμφωνία και όχι σε ρήξη, παρά τις απειλές και παρά την κλίμα φόβου και απειλών… από το Eurogroup ότι αν δεν υποβληθούν νέες προτάσεις θα καταστρωθεί σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδος.  
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα FAZ, η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει τρίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας και πρόσθετη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία έως την Δευτέρα».
Επί τάπητος τέθηκε η προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί θέλουν να υπάρξει μια λύση, γι' αυτό και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πήγαινε στην τακτική σύνοδο την ερχόμενη Πέμπτη.
Αργότερα σήμερα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Angela Merkel, J.C. Juncker και Francois Hollande. Νεότερες πληροφορίες βέβαια, αναφέρουν ότι θα αναβληθεί. 
Παράλληλα, αύριο, Κυριακή στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί η δυνατότητα εκπόνησης νέας πρότασης της Αθήνας προς τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, ακύρωσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη. 
Με βάση τελευταίες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει αρκεί 
1)Να μην τεθεί θέμα μειώσεων σε συντάξεις μια μισθούς. 
Ήδη σε συνέντευξη του ο Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών αναφέρει σε συνέντευξη του ότι οι δανειστές δεν ζητούν μειώσεις συντάξεων αλλά αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. 
2)Να υπάρξει συμφωνία για τον ΦΠΑ και να γίνουν δεκτά τα ελληνικά αιτήματα για την κλιμάκωση του φόρου. 
3)Να βρεθεί βιώσιμη – λύση φόρμουλα για την χρηματοδότηση. 
Το σενάριο που έχει υπάρξει, συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μόνο κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από τον ESM χωρίς μέριμνα για την χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού αποτελεί παγίδα και στραγγαλίζει την οικονομία. 
4)Να υπάρξει αναφορά για το χρέος ότι θα εξεταστεί από την ΕΚΤ και την ΕΕ σε εύλογο διάστημα. 
5)Για όλα αυτά η ελληνική πλευρά – εξετάζει – ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση να υποβάλλει μια βελτιωμένη πρόταση προς το Eurogroup. 
Τόσο το Eurogroup όσο και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος έχουν προειδοποιήσει ότι πριν την Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου…στις 15:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να αποτιμήσει τις…νέες προτάσεις που θα υποβάλλει η Ελλάδα. 
Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις στο Eurogroup από την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση. 

Στις Βρυξέλλες Παππάς και Τσακαλώτος - Πιθανό ταξίδι και του Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία έως την Δευτέρα.
Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται από σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», και ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να μεταβεί αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, η κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία.

Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα

Παράταση του ελληνικού προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο, με ταυτόχρονη χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της FAZ.
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας, αυτή θα συντελεστεί μέσω του ESM.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο, η πρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Άγνωστοι παραμένουν βέβαια, οι όροι που θα συνοδεύουν την τρίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ραγδαίες οι διεργασίες – Σύσκεψη στο Μαξίμου – Επίκειται επικοινωνία Τσίπρα με Merkel, Juncker 

Έντονες είναι οι διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, αναζητώντας τη «φόρμουλα», η οποία θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ελληνικό πρόβλημα.
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε «ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία έως την Δευτέρα».
Επί τάπητος τέθηκε η προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί θέλουν να υπάρξει μια λύση, γι' αυτό και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πήγαινε στην τακτική σύνοδο την ερχόμενη Πέμπτη. 
Tο βράδυ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Angela Merkel, τον J.C. Juncker και τον Francois Hollande.
«48-ώρες είναι αρκετός χρόνο για να υπάρξει σύγκλιση στα τεχνικά ζητήματα και η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία αν υπάρξουν αντιπροτάσεις» ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν και πως βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, σαφή δεσμευτική αναφορά για την απομείωση του χρέους και να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν την ανακοίνωση για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αλλά και τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα προηγηθεί της Συνόδου ως «προάγγελο καλών εξελίξεων» σημειώνοντας πως οι εταίροι και πιστωτές υιοθετούν την ελληνική άποψη ότι η όποια λύση μπορεί να επιτευχθεί, πλέον, μόνον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 
Να σημειωθεί ότι αναμένεται νέα βελτιωμένη πρόταση της Ελλάδος προς το Eurogroup που θα κατατεθεί ή Σαββατοκύριακο ή Δευτέρα πρωί 22 Ιουνίου.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της δίμηνης παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης έως τα τέλη Αυγούστου του 2015....ωστόσο ελληνικές και ευρωπαικές πηγές αναφέρουν ότι η παράταση μπορεί να φθάσει έως τους 6 μήνες δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.
Η πρόταση της Ευρώπης θα περιλαμβάνει εμπλοκή του ESM για την αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα θα δεσμευθεί για τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.

Συμφωνία θα υπάρξει, λύση θα υπάρξει στο ελληνικό πρόβλημα; 

Από το αδιέξοδο….στο αδιέξοδο 

Στην Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία 3 μήνες παράταση, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. 
Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, θα αποτραπούν το bank run και τα capital controls στις τράπεζες από Τρίτη 23 Ιουνίου. 
Όλοι ξέρουν ότι το ελληνικό banking είναι σε οριακή κατάσταση στην κυριολεξία. 
Όλοι ξέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Ιουνίου θα ξημερώσει χάος την 23η Ιουνίου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις τράπεζες αν είναι ανοικτές. 
Όμως για την Ελλάδα οδηγείται από το αδιέξοδο στο αδιέξοδο.

Η συμφωνία είναι αδιέξοδο 

Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει αποτρέπει την χρεοκοπία αλλά παγιδεύεται σε ένα μηχανισμό όχι ασφυξίας αλλά στραγγαλισμού ρευστότητας. 
Με την συμφωνία θα χορηγείται ρευστότητα για να αποπληρώνει η Ελλάδα το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και δεν θα κατευθύνεται ούτε ευρώ στην πραγματική οικονομία. 
Η Ελλάδα τεχνικά δεν χρεοκοπεί εφόσον συμφωνήσει αλλά παγιδεύεται στον βούρκο της στασιμότητας.
Δεν θα υπάρχει ρευστότητα και τα μέτρα ύφεσης θα συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία. 

Η διαφωνία είναι αδιέξοδο 

Αν πάει σε ρήξη η Ελλάδα, αυτομάτως επιβάλλονται capital controls και η Ελλάδα χρεοκοπεί εντός ευρώ δηλαδή πάλι θα βρεθεί στο βούρκο της στασιμότητας με ακόμη χειρότερους όρους. 
Αν πάει σε ρήξη, θα επικρατήσει οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος. 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο , είτε με συμφωνία είτε με ρήξη.
Δυστυχώς η εθνική οικονομία είναι καταδικασμένη στον βούρκο της στασιμότητας, να βουλιάζει στα βρώμικα νερά της ντροπής και της παρακμής. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.