Τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούν επίτευξη οριστικής συμφωνίας Ελλάδας-ΔΝΤ-Κομισιόν-ΕΚΤ αύριο, πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, φέρονται να μετέφεραν προς την ελληνική κυβέρνηση Γερμανία και Γαλλία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

François Hollande και Angela Merkel φέρονται να τηλεφώνησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, για να του "υπενθυμίσουν" ότι χρειάζεται μία "staff level” συμφωνία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν την έναρξη της Συνόδου.

Φέρονται επίσης να διαμήνυσαν ότι η Σύνοδος δεν είναι για "διαπραγματεύσεις", και ζήτησαν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μπαράζ συναντήσεων

Με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο συναντήσεις, με τους κορυφαίους παράγοντες των θεσμών, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει συγκαλέσει συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη συνάντηση θα λάβει χώρα στις 12:00 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

Σύγχυση αναφορικά με την υποβολή των προτάσεων

Στο μεταξύ, στις 18:00 ώρα Ελλάδος άρχισε στις Βρυξέλλες σύσκεψη εκπροσώπων των τριών θεσμών, ώστε να εξετασθεί τεχνικά η δυνατότητα συμφωνίας. Το πόρισμα των θεσμών θα υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, όπου και θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα της συνόδου των ηγετών, με στόχο να υπάρξει η τελική σύγκληση, σύμφωνα με το skai.gr.


Σύγχυση πάντως επικρατεί αυτή την ώρα για το εάν η Ελλάδα έχει υποβάλει εγγράφως τις νέες προτάσεις της, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει θετική έκβαση της τεχνικής αξιολόγησης.


Ευρωπαίοι διπλωμάτες που μίλησαν στα πρακτορεία Reuters και Bloomberg ανέφεραν πως έως τώρα δεν έχουν λάβει κάποιο κείμενο, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να δήλωσε από το Μιλάνο πως η Αθήνα έχει υποβάλει τις προτάσεις της, και εκτίμησε πως κάποια κράτη-μέλη ίσως ήδη έχουν αντίτυπα.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις Ελλάδας- θεσμών

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς τόσο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο όσο και με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι επαφές του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μερκελ καθώς και με τους ιθύνοντες του Δ.Ν.Τ και της Ε.Κ.Τ. είναι πυκνές και συνεχείς.

Ανέφεραν ακόμη ότι τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα -και ενώ οι θεσμοί τελούσαν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων- συνεδρίαζαν οι επικεφαλής των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Στόχος της εν λόγω συνεδρίασης είναι να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της αυριανής συνόδου του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.