Διημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα: «Διαχέοντας τις καλές πρακτικές των δήμων για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών» κατά την διάρκεια της οποίας, οι Δήμοι «αντάλλαξαν» πρακτικές για καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουν στους Δήμους τους και που έχουν ως απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο Δήμος της Ξάνθης επιλέχθηκε, μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας, από τους διοργανωτές για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του (www.cityofxanthi.gr) ως «καλής πρακτικής».
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλους στην εισήγησή του τόνισε ότι ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τους διαφορετικούς ρυθμούς ζωής της κοινωνίας μας, έχοντας πάντα ως απώτερο στόχο το όφελος του δημότη μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, την ενίσχυση της διαφάνειας, την προώθηση των διαδικασιών συμμετοχικότητας. και της "ανοικτής διακυβέρνησης", όπως η Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, με την απεικόνιση των έργων σε χάρτες ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσής τους (προγραμματισμένα, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα έργα) και την προβολή πληροφοριών προς τους πολίτες για αυτά. 
Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος οφείλει να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμόζοντας και ενσωματώνοντας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους και για τον λόγο αυτό έχει δρομολογήσει έργα στον τομέα της Πληροφορικής τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα προσφέροντας στους πολίτες νέες εξελιγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Ενδεικτικά ανέφερε, την επέκταση του ασύρματου δικτύου WiFi σε διάφορα σημεία της πόλης μας, την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς επιπλέον κόστη, την αναβάθμιση της εφαρμογής τουριστικού ενδιαφέροντος XENAGOS που αφορά κυρίως την Παλιά Πόλη, την αξιοποίηση του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος GIS, την εφαρμογή των ψηφιακών υπογραφών από τους υπαλλήλους διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων κατά τις συναλλαγές με άλλους φορείς, την πλήρη ψηφιοποίηση των εγγράφων, την εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης καθώς και την δυνατότητα ηλεκτρονικών αιτήσεων και πιστοποιητικών από τους πολίτες.
Τέλος, ο κ. Δημαρχόπουλος τόνισε ότι  ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της σελίδας του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου, λαμβάνοντας τα εύσημα από τους παραβρισκόμενους, με πολλούς εξ αυτών, κυρίως Δημάρχων άλλων περιοχών, να ζητούν από τον Δήμαρχο την συνδρομή του Δήμου Ξάνθης και του Τμήματος Πληροφορικής, για την δημιουργία διαδικτυακών τόπων στους Δήμους τους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.