«Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανή έξοδο» είπε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δήλωσής του για την κατάσταση στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Όπως τόνισε έχουν ληφθεί μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα είναι μια εθνική επιλογή». Υποστήριξε ότι «ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχει ακόμα πιθανότητα». Η Γαλλία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελληνική κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του για τις συνέπειες μπορεί να έχουν στην γαλλική οικονομία οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι πιο ισχυρή από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τέλος είπε ότι λυπάται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τις συνομιλίες.

«Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των πιστωτών να επαναληφθούν, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο, σήμερα ή αύριο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μία συμφωνία. Αλλά αύριο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η Γαλλία είναι πάντα έτοιμη να δράσει, αλλά μπορεί να το πράξει μόνο αν υπάρχει κοινή βούληση για να φτάσουμε σε λύση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη που θέλουμε, προχωρά στη βάση της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι πάντα δυνατή, όταν η ευθύνη είναι εκεί», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος.

H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από την μεριά της, είπε στην ΚΟ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να βρει τρόπους για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά. «Στην Ελλάδα έγκειται να βρει τρόπους για την επίλυση της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στο briefing ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.