Μισή ώρα πριν την έναρξη του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.


H πρόταση αυτή , που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», αποτελεί το πιο πρόσφατο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πρόταση με τις προαπαιτούμενες ενέργειες είναι το ίδιο κείμενο, για το οποίο επιθυμούσε συζήτηση στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Τα σημεία της πρότασης

Η πρόταση στοχεύει - μεταξύ άλλων - σε έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που υποσχόταν η προηγούμενη.

Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση.

Ένα τρίτο, διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.