Juncker: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας - Μerkel: Χωρίς βάση για συμφωνία μετά το Eurogroup
 Προπομπό της πολιτικής συμφωνίας που χρειάζεται η Ελλάδα - και η οποία θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25/6 και της Παρασκευής 26/6 - θα αποτελέσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου.Από την έκτακτη Σύνοδο δεν θα προκύψουν οριστικές αποφάσεις - οι οποίες αναβάλλονται για τα τέλη της εβδομάδας - αλλά αντίθετα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποστείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών.
Το Eurogroup συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας για λιγότερο από μια ώρα, ζητώντας χρόνο για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.
Το θρίλερ για συμφωνία παρατείνεται για λίγες ακόμη μέρες, πιθανότατα έως την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25 και της Παρασκευής 26 Ιουνίου. 

Merkel: Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία - Συμβουλευτικός ο ρόλος της Συνόδου Κορυφής
Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, προσερχόμενη στο κτήριο των εργασιών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η Σύνοδος Κορυφής.
Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία και για τον λόγο αυτόν ο ρόλος της Συνόδου Κορυφής θα είναι συμβουλευτικός, τόνισε η Merkel.
Σήμερα θα συζητήσουμε συμβουλευτικά για την Ελλάδα, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Embedded image permalink

Hollande: Στην έκτακτη Σύνοδο δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία
Βήματα προόδου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αναγνώρισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία».
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος «η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της», έφερε πιο «ισχυρές προτάσεις» πρέπει «να τις εξετάσουμε ξανά».
Επίσης τόνισε ότι απομένουν τεχνικά ζητήματα και ότι «χρειάζονται ακόμα διευκρινίσεις και δουλειά» αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι «θα φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

Embedded image permalink

Tusk: Ο χρόνος πιέζει τους πάντες - Απομένει μια εβδομάδα - Όχι σε πολιτικά παιχνίδια
Hχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια, απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο Tusk τόνισε χαρακτηριστικά πως ο χρόνος πιέζει τους πάντες, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους, καθώς απομένει μόλις μια εβδομάδα μέχρι την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Είναι δική μου ευθύνη ο σεβασμός όλων των Ευρωπαίων φορολογουμένων, τόνισε, για να συμπληρώσει πως είναι πραγματική η τελευταία πρόταση της Ελλάδας και πλέον πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς. 
Σύμφωνα με τον Tusk, συνέβησαν πολλά υποσχόμενα το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό παιχνίδι, καθώς τα παιχνίδια δεν οδηγούν πουθενά.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι θα γίνει στο χειρότερο δυνατό σενάριο, σημείωσε, για να προσθέσει πως "έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας".

Donald Tusk

Bettel (πρωθ. Λουξεμβούργου): Ασύμφορο για όλους το Grexit - Δεν είναι λύση η μείωση του ελληνικού χρέους
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν ένα γεγονός ασύμφορο για όλες τις πλευρές, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Bettel διεμήνυσε πως τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς «βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε, αλλά στο παρά ένα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η μείωση του ελληνικού χρέους δεν είναι λύση για το πρόβλημα.
«Δεν είναι λύση του προβλήματος, να ξεχάσουμε το ελληνικό χρέος», υποστήριξε συγκεκριμένα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να κάνει σταθερά βήματα, που θα οδηγήσουν σε συμφωνία».
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα ελληνική πρόταση, καθώς όπως είπε δεν έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για αυτή.

Michel (πρωθ. Βελγίου): Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας
«Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς πλέον υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι, ενώ σχολίασε πως η Σύνοδος πρέπει να δώσει ισχυρή ώθηση για να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία.
«Θεσμοί και Eurogroup πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να πιστοποιήσουν πως η λύση που θα βρεθεί θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, βιωσιμότητα και ρεαλισμό», επεσήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Michel αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα ελληνική πρόταση, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στο τραπέζι της Συνόδου.

Προπαρασκευαστικές εργασίες στις Βρυξέλλες - Συνάντηση Tusk, Lagarde, Draghi, Dijsselbloem και Juncker
Προπαρασκευαστικές εργασίες για την Ελλάδα σημειώθηκαν όλο το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Στις εργασίες συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jerοen Dijsselbloem. 

European Commission President Jean-Claude Juncker (4thL), International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (6thL), European Central Bank President Mario Draghi (7thL), Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (9thL), European Council President Donald Tusk (10thL) and advisors meet ahead of an emrrgency leaders summit on Greece at the European Council in Brussels, June 22, 2015. AFP PHOTO / POOL / Emmanuel DunandEMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Τον Donald Tusk συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας - Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Παρόντες στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Tusk ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. 

Embedded image permalink

Dombrovskis (Κομισιόν): Μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενδεχομένως να είναι απαραίτητη
«Μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενδεχομένως να είναι απαραίτηση», επεσήμανε σήμερα, Δευτέρα, σε νέες του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, χαιρετίζοντας, παράλληλα, τη νέα ελληνική πρόταση.
Ακόμα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε πως το Eurogroup υποδέχτηκε θετικά, αν και με κάποια επιφύλαξη την πρόταση.
Ειδικότερα, ο κ. Dombrovskis φέρεται να δήλωσε πως σε γενικές γραμμές, η νέα ελληνική πρόταση είναι σύμφωνη με όσα ζητούν οι θεσμοί, καθώς περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και στο πεδίο του ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό.

Rutte (πρωθ. Ολλανδίας): Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αφηρημένες
«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αφηρημένες», σχολίασε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Rutte σχολίασε ότι θέλει να δει την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων, προτού σχηματίσει άποψη για το αν επίκειται συμφωνία, με βάση την πρόταση.
Παράλληλα, δήλωσε ευχαριστημένος που το ζήτημα εξετάζεται σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Dutch Prime Minister Mark Rutte waves upon his arrival for an emergency Eurogroup finance ministers’ meeting on Greece at the European Council in Brussels, on June 22, 2015. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERTHIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ΗΠΑ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Lew 
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα, με αιχμή το μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στις 19:00 ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Μ. Draghi.

Juncker: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας
Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Πάντως, διευκρίνισε ότι η αναζήτηση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη.
«Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας» εξήγησε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει αξιόπιστη. 

Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης επανέλαβε ο ΤσίπραςΤις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, J. C. Juncker και στην 6μερή για την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ζητεί μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει χαμηλά πλεονάσματα, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών.
Στόχος της συμφωνίας είναι να μην έχει αυξημένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζει αν θα έχουμε σήμερα συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί (σ.σ. σε συμφωνία).
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi και τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
LagardeDijsselbloem και Draghi πλέον βρίσκονται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00. 

Εστάλη η... σωστή ελληνική πρόταση στους πιστωτές - Ελάχιστες οι διαφορές

Νωρίτερα υπήρξε σύγχυση για την νέα ελληνική πρόταση που εστάλη στους πιστωτές, λόγω των διαρροών ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε χτες λάθος πρόταση χτες το βράδυ. Ωστόσο, όπως διέρρευσε η Ελλάδα έστειλε τελικά τη σωστή πρόταση, με τις διαφορές να είναι ελάχιστες. 
Η επιβεβαίωση για τη θετική πρόταση της Ελλάδας ήρθε και από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν,Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί μια καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος.
Ο ίδιος δήλωσε πως «θέση της Κομισιόν είναι πως το έγγραφο που απέστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί μια καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής».
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα (δείτε εδώ αναλυτικά) που οδηγούν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία προβλέπουν αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%. 
Επίσης, προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, μειώνοντας το αρχικό όριο του 1 εκατ. ευρώ στα κέρδη. 
Η έκτακτη εισφορά θα είναι και για το 2015 και για το 2016. 
Επίσης, αύξηση των συντελεστών θα υπάρξει και στην εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 1,4% σήμερα στο 2% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.
Ως αντάλλαγμα των σκληρών αυτών δημοσιονομικών μέτρων η Ελλάδα διεκδικεί την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πιο κοντά στη συμφωνία Ελλάδα - πιστωτές
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «μαραθώνιος» επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του με τους δανειστές, από τον οποίο θα κριθεί εάν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και η αποφυγή των εφιαλτικών σεναρίων για την Ελλάδα.
Το μπαράζ επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιούνται, τόσο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), όσο και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής) θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν νέα σχέδια για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να επιμένει για οριστική λύση, χωρίς μεταβατικά στάδια.
Συναντήσεις με Juncker, Lagarde, Draghi, Dijsselbloem, Τusk
Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν με προπαρασκευαστικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να επιχειρηθεί η γεφύρωση του συνόλου των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και να επιτευχθεί συμφωνία.
Από την έκβαση των συναντήσεων αυτών θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν: 
- ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker.
- η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde.
- ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Draghi. 
- ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, με θέμα την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Nέα πρόταση των δανειστών - Εξάμηνη παράταση, με εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. και επιστροφή των 10,9 δισ. του EFSF - Aργότερα η λύση για το χρέος
Το σενάριο της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος επαναφέρουν οι δανειστές, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οριστική λύση για συμφωνία.
"Οι δανειστές στοχεύουν σε συμφωνία με την Ελλάδα που να περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος", αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian, μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ πως οι δανειστές εξετάζουν το σενάριο της τρίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian, η τελευταία πρόταση των δανειστών για συμφωνία έχει ως εξής:
- Εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
- Εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
- Δέσμευση για ελάφρυνση χρέους αργότερα.
Η χορήγηση κεφαλαίων ύψους 18,1 δισ. ευρώ αφορά στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και στην επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν στον Guardian τονίζουν πως η Ευρωζώνη θα δεσμευθεί σε αυτό, αλλά αργότερα χρονικά, με αυστηρούς όρους και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με τη Guardian, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις.
Οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εστιάζουν σε:
- δημοσιονομικούς στόχους
- μειώσεις συντάξεων
- αυξήσεις φόρων
Όπως προσθέτει η Guardian, ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να αποπληρωθεί η ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα πρέπει να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. 
Πυρετός στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου της Δευτέρας - Συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών
Πυρετός διεργασιών δεν επικρατεί μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της ακόμη πιο κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών αναφέρουν πως το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασαν στη βελγική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών συνεδρίασαν, προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι εφικτή και σε τεχνικό επίπεδο η δυνατότητα συμφωνίας. 

Tα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία δίνει μάχη η ελληνική κυβέρνηση - Τα σενάρια για ΦΠΑ και συντάξεις
Την ύστατη μάχη για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης δίνει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Μια μέρα πριν τη μεγάλη μάχη, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε πρόταση στους δανειστές, με στόχο αυτή να είναι και η τελική πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία.
Την ελληνική πρόταση παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε A. Merkel, Fr.Hollande, J. C. Juncker, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Κυριακής 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το χάσμα για τον ΦΠΑ παραμένει.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για τη θέσπιση τριών συντελεστών (6,5%, 13% και 23%), με στόχο να παραμείνουν στο μεσαίο συντελεστή 13% εστίαση και ΔΕΗ. 
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική για την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν ώριμα δικαιώματα.
Η Ελλάδα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, αποφασισμένη να μην δεχθεί καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ.

Βαρουφάκης: Είμαι αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος

Πάμε για συμφωνία, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου αλλά και κατ' ιδίαν σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας.
"Είμαι αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος.
Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, πάμε σε συμφωνία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους και με το βλέμμα στην αυριανή ημέρα, ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Είχε ξεκίνησει στις 11:00 το πρωί με στόχο να εξετάσει την νέα αντιπρόταση της Ελλάδος και να αποφευχθεί η ρήξη, στα πλαίσια μιας πολιτικής συμφωνίας. 

Επικοινωνία με Merkel, Hollande, Juncker είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας
Την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μerkel, στον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande καθώς και στον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
O Aλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους τρεις ηγέτες την Κυριακή 21 Ιουνίου, επιμένοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κυβερνητική πηγή: Η Ελλάδα λέει ναι σε παράταση υπό σαφείς προϋποθέσεις - Απαραίτητη η αναφορά στο χρέος
Θετική σε παράταση του ελληνικού προγράμματος, υπό σαφείς ωστόσο προϋποθέσεις, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης υπό σαφείς προϋποθέσεις.
Κατά την ίδια πηγή, η Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο της παράτασης "ως μια μίνι συμφωνία και άρα θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε". 
Για να προκύψει συμφωνία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβερνητική πηγή, θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, υπάρχουν αντιπροτάσεις και βελτιώσεις, στο πλαίσιο πάντα των βασικών αρχών που έχει θέσει η κυβέρνηση για μια καλή και έντιμη συμφωνία.
"Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου δείχνουν ότι μπήκαμε πλέον σε σοβαρή συζήτηση", κατέληξε η ίδια πηγή.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τρίμηνη παράταση 
Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο όπως αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα FAZ, προβλέπει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 3 μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 με χρηματοδότηση 6 δισεκ. αλλά και πρόβλεψη για νέο δάνειο και τελική συμφωνία μετά τον Σεπτέμβριο,  αν μέσα στους 3 μήνες η Ελλάδα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα, στο ελληνικό επιτελείo οι διεργασίες είναι συνεχείς, καθώς η κυβέρνηση αναζητάει την κατάλληλη φόρμουλα, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας έως την Δευτέρα.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής  ξεκίνησε η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί η νέα πρόταση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία, αρκεί:
1) Να μην τεθεί θέμα μειώσεων σε συντάξεις μια μισθούς.
Ήδη σε συνέντευξη του ο Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών αναφέρει σε συνέντευξη του ότι οι δανειστές δεν ζητούν μειώσεις συντάξεων αλλά αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
2) Να υπάρξει συμφωνία για τον ΦΠΑ και να γίνουν δεκτά τα ελληνικά αιτήματα για την κλιμάκωση του φόρου.
3) Να βρεθεί βιώσιμη – λύση φόρμουλα για την χρηματοδότηση.
Το σενάριο που έχει υπάρξει, συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μόνο κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από τον ESM χωρίς μέριμνα για την χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού αποτελεί παγίδα και στραγγαλίζει την οικονομία.
4) Να υπάρξει αναφορά για το χρέος ότι θα εξεταστεί από την ΕΚΤ και την ΕΕ σε εύλογο διάστημα.
5) Για όλα αυτά η ελληνική πλευρά – εξετάζει – ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση να υποβάλλει μια βελτιωμένη πρόταση προς το Eurogroup. 
Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.
Πάντως, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα καθώς απομένουν ώρες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου και οι ενδείξεις… είναι ενθαρρυντικές ότι πάμε σε συμφωνία και όχι σε ρήξη, παρά τις απειλές και παρά την κλίμα φόβου και απειλών… από το Eurogroup ότι αν δεν υποβληθούν νέες προτάσεις θα καταστρωθεί σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδος.  
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα FAZ, η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει τρίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας και πρόσθετη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Χτες, πάντως Σάββατο ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ενώ ενδέχεται να ξαναμιλήσουν και σήμερα Κυριακή.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος ζήτησε να μην κατανομαστεί, στόχος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν η αναζήτηση μιας λύσης πριν από την αύριανό Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής.
Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου λαμβάνουν χώρα τεχνικές επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν δια ζώσης συναντήσεις, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται επίσης να έχει τηλεδιάσκεψη με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και ο γάλλος πρόεδρος F. Hollande.

J. Dijsselbloem: Δυόμισι ώρες νωρίτερα το Eurogroup 
Δυόμισι ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τη χρονική μετάθεση της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 12:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 16:00. 
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 τη Δευτέρα, ώρα Βρυξελλών.

Οι κρίσιμες εξελίξεις το Σάββατο 20 Ιουνίου 

Με την συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη,του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο 20 Ιουνίου, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
 
Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία έως την Δευτέρα».
Επί τάπητος τέθηκε η προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί θέλουν να υπάρξει μια λύση, γι' αυτό και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πήγαινε στην τακτική σύνοδο την ερχόμενη Πέμπτη.
Αργότερα σήμερα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Angela Merkel, J.C. Juncker και Francois Hollande. Νεότερες πληροφορίες βέβαια, αναφέρουν ότι θα αναβληθεί. 
Παράλληλα, την Κυριακή στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί η δυνατότητα εκπόνησης νέας πρότασης της Αθήνας προς τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, ακύρωσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη. 

Στις Βρυξέλλες Παππάς και Τσακαλώτος - Πιθανό ταξίδι και του Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία έως την Δευτέρα.
Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται από σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», και ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να μεταβεί αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, η κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία.

Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα

Παράταση του ελληνικού προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο, με ταυτόχρονη χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκο
ύ Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της FAZ.
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας, αυτή θα συντελεστεί μέσω του ESM.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο, η πρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Άγνωστοι παραμένουν βέβαια, οι όροι που θα συνοδεύουν την τρίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ραγδαίες οι διεργασίες – Σύσκεψη στο Μαξίμου – Επίκειται επικοινωνία Τσίπρα με Merkel, Juncker 

Έντονες είναι οι διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, αναζητώντας τη «φόρμουλα», η οποία θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ελληνικό πρόβλημα.
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε «ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία έως την Δευτέρα».
Επί τάπητος τέθηκε η προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί θέλουν να υπάρξει μια λύση, γι' αυτό και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πήγαινε στην τακτική σύνοδο την ερχόμενη Πέμπτη. 
Tο βράδυ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Angela Merkel, τον J.C. Juncker και τον Francois Hollande.
«48-ώρες είναι αρκετός χρόνο για να υπάρξει σύγκλιση στα τεχνικά ζητήματα και η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία αν υπάρξουν αντιπροτάσεις» ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν και πως βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, σαφή δεσμευτική αναφορά για την απομείωση του χρέους και να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν την ανακοίνωση για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αλλά και τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα προηγηθεί της Συνόδου ως «προάγγελο καλών εξελίξεων» σημειώνοντας πως οι εταίροι και πιστωτές υιοθετούν την ελληνική άποψη ότι η όποια λύση μπορεί να επιτευχθεί, πλέον, μόνον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 
Να σημειωθεί ότι αναμένεται νέα βελτιωμένη πρόταση της Ελλάδος προς το Eurogroup που θα κατατεθεί ή Σαββατοκύριακο ή Δευτέρα πρωί 22 Ιουνίου.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της δίμηνης παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης έως τα τέλη Αυγούστου του 2015....ωστόσο ελληνικές και ευρωπαικές πηγές αναφέρουν ότι η παράταση μπορεί να φθάσει έως τους 6 μήνες δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.
Η πρόταση της Ευρώπης θα περιλαμβάνει εμπλοκή του ESM για την αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα θα δεσμευθεί για τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.

Συμφωνία θα υπάρξει, λύση θα υπάρξει στο ελληνικό πρόβλημα; 

Από το αδιέξοδο….στο αδιέξοδο 

Στην Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία 3 μήνες παράταση, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. 
Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, θα αποτραπούν το bank run και τα capital controls στις τράπεζες από Τρίτη 23 Ιουνίου. 
Όλοι ξέρουν ότι το ελληνικό banking είναι σε οριακή κατάσταση στην κυριολεξία. 
Όλοι ξέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Ιουνίου θα ξημερώσει χάος την 23η Ιουνίου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις τράπεζες αν είναι ανοικτές. 
Όμως για την Ελλάδα οδηγείται από το αδιέξοδο στο αδιέξοδο.

Η συμφωνία είναι αδιέξοδο 

Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει αποτρέπει την χρεοκοπία αλλά παγιδεύεται σε ένα μηχανισμό όχι ασφυξίας αλλά στραγγαλισμού ρευστότητας. 
Με την συμφωνία θα χορηγείται ρευστότητα για να αποπληρώνει η Ελλάδα το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και δεν θα κατευθύνεται ούτε ευρώ στην πραγματική οικονομία. 
Η Ελλάδα τεχνικά δεν χρεοκοπεί εφόσον συμφωνήσει αλλά παγιδεύεται στον βούρκο της στασιμότητας.
Δεν θα υπάρχει ρευστότητα και τα μέτρα ύφεσης θα συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία. 

Η διαφωνία είναι αδιέξοδο 

Αν πάει σε ρήξη η Ελλάδα, αυτομάτως επιβάλλονται capital controls και η Ελλάδα χρεοκοπεί εντός ευρώ δηλαδή πάλι θα βρεθεί στο βούρκο της στασιμότητας με ακόμη χειρότερους όρους. 
Αν πάει σε ρήξη, θα επικρατήσει οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος. 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο , είτε με συμφωνία είτε με ρήξη.
Δυστυχώς η εθνική οικονομία είναι καταδικασμένη στον βούρκο της στασιμότητας, να βουλιάζει στα βρώμικα νερά της ντροπής και της παρακμής.
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.