Τρεις ώρες διάρκεια είχε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να είναι σε εξέλιξη.


«Μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε μία λύση βάση κοινών κανόνων και αρχών» ανέφερε ο κ. Τουσκ και τόνισε ότι «μέχρι τις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία ευρεία και λεπτομερή ατζέντα μεταρρυθμίσεων».  

Και πρόσθεσε:

Κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρουν μία συναίνεση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει το τέλος των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει. 

Εάν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση πως η χρεοκοπία της Ελλάδας και των τραπεζών της θα είναι απλή, κάνει λάθος. Έχουμε πέντε ημέρες για να βρούμε λύση. Την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

«Δεν αποκλείω το μαύρο σενάριο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από την πλευρά του είπε: «εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, έως την Παρασκευή το πρωί, η κυβέρνηση να παρουσιάσει πειστικά τις προτάσεις της».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν εφικτό να παρουσιάσει τις προτάσεις της. Είχα πει πως ένα “όχι” στην Ελλάδα, σε ένα ερώτημα που δεν ετίθετο πλέον θα αποδυνάμωνε τη θέση της χώρας. Κάτι που πράγματι σήμερα συνέβη. Μέχρι την Κυριακή θα δούμε σε ποια λύση θα κατευθυνθούμε».

Και προσθεσε: «Δεν αποκλείω κανένα σενάριο... ».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.