Δέκα λεπτά μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε στο προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παρόντες, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Απουσιάζει η Χρυσή Αυγή καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση που συνολικά αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες από επτά ώρες, στη σκιά του θριαμβευτικού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Στη διάρκεια της, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, ανζητείται κοινή διαπραγματευτική γραμμή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές.

Μετά τις 2,5 ώρες και αφού παρήγγειλαν τοστ, σημάδι ότι η σύσκεψη θα καθυστερουσε πολύ, η σύσκεψη διεκόπη προκειμένου να συνομιλήσει ο πρόεδρος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι.

Λίγο αργότερα, η είσοδος του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο προεδρικό μέγαρο προκάλεσε εύλογες απορίες, με δεδομένο πως ο υπουργός Ενέργειας δεν προσήλθε για να συζητήσει ενεργειακά ζητήματα.

Υπό το φως πληροφοριών πως έγινε συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός μπήκε σε ένα παρακείμενο δωμάτιο και συζήτηση για λίγη ώρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κατά πληροφορίες, από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ζητήθηκε να υπάρξει με κάποιον τρόπο δέσμευση και του κυρίου Λαφαζάνη στην κοινή γραμμή, η οποία σχεδιάζεται να αποτυπωθεί σε κοινό κείμενο των πολιτικών αρχηγών για παραμονή στην Ευρωζώνη -πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η βάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους δανειστές θα είναι η τελευταία πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτή που κατατέθηκε μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τη Βουλή.

Παράλληλα, στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών έχει πέσει και το θέμα ενδεχόμενης αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, κάτι πάντως που συναντά πολλές πρακτικές δυσκολίες, μιας και ο κύριος Στουρνάρας θεωρείται από τους ελάχιστους αξιόπιστους Έλληνες παράγοντες στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Λίγο πριν τις 3 μμ ο κ.Τσίπρας εξήλθε για μια ακόμη φορά από την αίθουσα της σύσκεψης προκειμένου να συνομιλήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.