Η Tρόικα που έγινε Κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις, αλλά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και έχουν ως βάση τους την επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να μην κυκλοφορούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο κέντρο της Αθήνας και στα υπουργεία. Να μην υπάρχουν φωτογραφίες, να μην υπάρχουν διαδηλώσεις και να μην μεταδίδονται εικόνες που προκαλούν τα... αντιμνημονιακά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προσθέτει τον δικό του απεσταλμένο, τον Νικόλα Τζιαμαρόλο και από την πλευρά των Αθηνών επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την επιστολή που ανέμενε η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε νέο μπέρδεμα διότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου δεν θέλουν απλώς μια επιστολή-πρόσκληση αλλά ζητούν να περιγράφονται με σαφήνεια η ατζέντα των συναντήσεων και το πρόγραμμα των επαφών της ομάδας υπό την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το βέβαιον είναι ότι η ομάδα του ΔΝΤ δεν επιστρέφει στην ομάδα σήμερα Παρασκευή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο ή αλλιώς την Δευτέρα.

Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρούφερ και Νικόλα Τζιαμαρόλο θα συνομιλούν και θα διαπραγματεύονται με τον Γιώργο Χουλιαράκη ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα έχουν απευθείας επαφές με υπουργούς.

Μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων από τη Βουλή των Ελλήνων, ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα κι επισημαίνει ότι, η άφιξη του κουαρτέτου των θεσμών στην Αθήνα έχει στόχο να εγκρίνει το νέο τριετές πρόγραμμα έως τις 20 Αυγούστου ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή της ΕΚΤ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι προέκυψε εμπλοκή όσον αναφορά για το αν η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην αποστολή των θεσμών, αναφέρει η εφημερίδα της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Die Welt», η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στους εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων να καταλύσουν σε ένα ξενοδοχείο εκτός Αθηνών, όχι όμως και πολύ μακριά.

Το ξενοδοχείο θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας κι αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά καθαρά για λόγους ασφαλείας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έδωσαν αρνητική απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι μία τέτοια απόσταση θα τους περιόριζε στο να έχουν μία άμεση επαφή με τα ελληνικά υπουργεία, γράφει η εφημερίδα «Die Welt».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.