Με την προειδοποίηση για επερχόμενο νέο κύμα λουκέτων που θα αφήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους οι παραγωγικοί φορείς της χώρας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζητούν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα να βοηθήσει στην άρση των περιορισμών στο «νέο» χρήμα που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Τράπεζας παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα υπέβαλλαν αίτημα για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, καθώς το σημερινό καθεστώς της έγκρισης κατά προτεραιότητα μέσω ειδικής επιτροπής μπορεί να επιφέρει διακοπή στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας με ανυπολόγιστες μεσοβραχυπρόθεσμα συνέπειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση του ΣΕΒ στον κ. Στουρνάρα αναφέρεται στη δημιουργία μιας «έξτρα» ρευστότητας, η οποία θα αποτελείται από το «φρέσκο» χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες. Αυτό θα προέλθει τόσο από τη μεταφορά χρημάτων που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό όσο και από τις νέες καταθέσεις σε ρευστό αλλά και τις εισροές από τον τουρισμό που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο.

Επιπροσθέτως, ο ΣΕΒ ζητά από τον κ. Στουρνάρα τη δυνατότητα διαχείρισης από τις επιχειρήσεις των καταθέσεών τους για τη χρηματοδότηση λειτουργικών αναγκών τους. «Εάν δεν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν θέσεις εργασίας χωρίς να καταλάβουμε πώς έγινε», τονίζουν παράγοντες του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της απελευθέρωσης των εισαγωγών, κύκλοι του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος. «Από τη στιγμή που είσαι μέρος ενός ολόκληρου συστήματος συναλλαγών και αρχίζεις να βάζεις περιορισμούς στο τι θα εισάγεις, ασχέτως αν βάζεις προτεραιότητα το φάρμακο ή το τρόφιμο, μπορεί η έλλειψη ενός απλού εξαρτήματος ή μιας πρώτης ύλης να δημιουργήσει μεγάλη διακοπή στην αλυσίδα παραγωγής με πολύ αρνητικές συνέπειες μεσοβραχυπρόθεσμα», τονίζουν κύκλοι του ΣΕΒ.

Μεταφέρουν παραδείγματα επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους που βρίσκονται ενώπιον αυτού του κινδύνου και προβλέπουν ότι σε διάστημα λιγότερου του ενός τριμήνου, εάν δεν απελευθερωθούν οι εισαγωγές, θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σε δέκα ημέρες θα λυθούν όλα

Σε δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του εμπορίου.

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

Πανικός και στην κυβέρνηση

Η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις «είναι πλέον το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε» έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, λίγο πριν ξεκινήσει ειδική σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής - ΚΥΣΟΙΠ, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν λύσεις που θα περιληφθούν σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αντιμετωπίζει το αλαλούμ που ανέκυψε στην εθνική Οικονομία, μετά την επιβολή capital controls.

Με τα ως τώρα δεδομένα -και πέραν από τους νέους φόρους που πλήττουν επιχειρήσεις και ολόκληρη την παραγωγική βάση της οικονομίας- είναι πλέον αδύνατη στους παραγωγούς η εισαγωγή πρώτων υλών (ζωοτροφές, ελαστικά κλπ), αφού οι πολυεθνικές αρνούνται να δώσουν πίστωση. Νέες παραγγελίες δεν εκτελωνίζονται και τα αποθέματα εξαντλούνται, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίoι δεν έχουν πρόσβαση σε λιπάσματα, με αποτέλεσμα να είναι άµεσος o κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής γεωργίας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές το 2014 κάλυψαν το 98% των αναγκών της χώρας σε λιπάσματα, το 75% των αναγκών σε κρέας και πλέον οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι τεράστιες, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, περιορίζονται ή διακόπτονται οι παραδόσεις κρέατος σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία στα οποία οι εισαγωγείς - έμποροι έχουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Επιπλέον, οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν τερματισθεί, ενώ όσες παραγγελίες εκτελούνται, πληρώνονται από λογαριασμούς που διατηρούν ορισμένοι από τους Έλληνες εισαγωγείς στο εξωτερικό, για εμπορικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που βλέπουν να μην έχουν λόγο ύπαρξης -παρά μόνον για να πληρώνουν έκτακτους φόρους- περιλαμβάνουν:

Να επιτραπεί να γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα έως 100.000 ευρώ
Να αυξηθεί το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές στα 5 εκατ. ευρώ
Οι αποφάσεις για τα κριτήρια εισαγωγών θα γίνεται αποκεντρωμένα από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και όχι κεντρικά, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα
Να δίνεται προτεραιότητα για τις εισαγωγές πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η βιομηχανική και γεωργική παραγωγή
Να δοθεί παράταση τουλάχιστον 15 ή 30 ημερών στις επιταγές πριν σφραγιστούν.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.