Πρόωρο τέλος μπαίνει στη συζήτηση για τον διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια της εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που απολαμβάνει αποδοχής από τα περισσότερα κομματικά στελέχη και, κυρίως, διατηρεί γέφυρες με όλες τις πτέρυγες, φαίνεται ότι θα οδηγήσει το γαλάζιο σκάφος για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου όταν τοποθετείται, το ταχύτερο, η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας στο κόμμα. 

Σε αυτή τη λογική πλην του νέου Προέδρου κινούνται τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο, κυρίως, ο Κώστας Καραμανλής και, μαζί, τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μεϊμαράκης – Καραμανλής είχαν μακρά συνάντηση χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όχι μόνον οι εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές αλλά και για τα εσωκομματικά. Η καραμανλική πτέρυγα μοιάζει να στηρίζει αυτή την εκδοχή καθώς, εδώ και καιρό, βλέποντας την πορεία των πραγμάτων ο πρώην Πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνομιλητές του, που βιάζονταν, ότι η όποια συζήτηση περί εσωκομματικών δεν θα μπορούσε να ανοίξει πριν το Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη που έχουν βλέψεις για την ηγεσία ή πάντως για να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη Ν.Δ. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σημείωνε, χθες, στη Βουλή ότι ουδεμία συζήτηση περί διαδοχής μπορεί να ξεκινήσει και παρείχε θερμή στήριξη στον Ευ. Μεϊμαράκη, αντίστοιχες δηλώσεις περί μετάθεσης της διαδικασίας, έως ότου κριθεί το εθνικό ζήτημα, έκαναν στελέχη όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μαξ. Χαρακόπουλος ενώ για «τσίρκο» διαδόχων που θα πρέπει να μαζευτεί έκανε λόγο ο Νικ. Κακλαμάνης. 

Το θέμα θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. (12:30 Βουλή), κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει την πολιτική στήριξη των βουλευτών του κόμματος για τους χειρισμούς του (σ.σ. αντίστοιχη εξουσιοδότηση έλαβε χθες και από το πολιτικό συμβούλιο) ενώ δεν αποκλείεται να οριοθετήσει το χρόνο έναρξης των διαδικασιών διαδοχής. Ζήτημα, για κάποια στελέχη, αποτελεί το εάν ο κ. Μεϊμαράκης θα μπορεί να είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος ή όχι, με τον ίδιο να μην έχει μεν σχετικά σχέδια αλλά και να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης εκτελεί κανονικά καθήκοντα Προέδρου (άρθρο 10), χωρίς να προβλέπεται η επικύρωση αυτής της πραγματικότητας από την κοινοβουλευτική ομάδα. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.