H Ελλάδα είναι παντελώς απροετοίμαστη για Grexit και δραχμή ακόμη και για την υιοθέτηση των IOUs των υποσχετικών
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για 3ετές δάνειο 50 δισεκ. ευρώ άρα και 3ετές μνημόνιο έως το Καλοκαίρι του 2018 καθώς και η εντολή του 78-80% του ελληνικού λαού που θέλει παραμονή στο ευρώ οδηγούν σε συμφωνία, αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης 
«Η ελληνική πλευρά παρ΄ ότι μπορεί να διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις, παρά την ακραία πιστωτική ασφυξία, ωστόσο αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που ονομάζεται χρεοκοπία τραπεζών. 
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι την Δευτέρα 13 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν βυθίζοντας στο χάος την Ελλάδα εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 12 Ιουλίου.
Η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν είχε την απειλή των τραπεζών, ίσως να ρίσκαρε, αλλά η απειλή της ΕΚΤ να κλείσει οριστικά τις τράπεζες, να δρομολογήσει εξελίξεις bail in και κυρίως να χαθεί οριστικά ο έλεγχος των τραπεζών από το ελληνικό κράτος, υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να πάει σε συμφωνία. 
Στις 10 ή 11 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ και αυτή η συμφωνία θα σφραγιστεί στην διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου. 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί τελεσίγραφο από την ΕΚΤ, που είναι ισχυρότερο από το τελεσίγραφο της ΕΕ για Grexit, ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος λόγος που οδηγεί σε συμφωνία παρά τις σημαντικές και εντεινόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Δεν υπάρχει προετοιμασία για Grexit. 
Όποιος λέει ότι έχει προετοιμαστεί για Grexit είναι ανόητος, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστικά μέριμνα»

Είναι αληθές ότι η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι θα αποσύρει το ELA αν δεν υπάρξει συμφωνία. 
Αποσύροντας το ELA, οι τράπεζες στην Ελλάδα χρεοκοπούν και η χρεοκοπία θα είναι μη αναστρέψιμη. 
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα είναι παντελώς απροετοίμαστη για Grexit και δραχμή ακόμη και για την υιοθέτηση των IOUs των υποσχετικών, όπως αναφέρει αξιόπιστη πολιτική πηγή. 
«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τσαλίμια.
Αντιδρά, νομίζει το ΟΧΙ 3,5 εκατ πολιτών της δίνει το δικαίωμα να εναντιώνεται σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης. 
Θα κάνει τον κύκλο της όλη αυτή η τακτική και στο τέλος θα επιλέξει η Ελλάδα. 
Θα παραμείνει στο ευρώ, με τους κανόνες της ΕΕ ή θα αποχωρήσει χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή προετοιμασία; 
Η Ελλάδα θα συμφωνήσει, οποιαδήποτε άλλη στρατηγική θα οδηγήσει στην εθνική αυτοκτονία.
Όμως από την άλλη και η ΕΕ δεν μπορεί να λέει ότι στις 12 Ιουλίου τελειώνει ο χρόνος και ενεργοποιούνται οι διαδικασίες Grexit γιατί δεν υπάρχει νομική φόρμουλα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Βέβαια αν η ΕΕ βάλει την Ελλάδα σε καραντίνα είναι σαν να την έχει εκδιώξει από το ευρώ αλλά νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει».
Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει γιατί το ΟΧΙ θα σημάνει χρεοκοπία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για την χρεοκοπία. 
Από την άλλη η ΕΕ δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ νομικά αλλά αν βάλει την Ελλάδα σε οικονομική καραντίνα είναι σαν να οδηγεί την Ελλάδα σε βίαιο θάνατο. 

H ελληνική πρόταση στον ESM 

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας σας υποβάλλω την αίτηση για στήριξη σταθερότητας, υπό την έννοια των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM, εξαιτίας του κινδύνου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητεί από το ESM ένα δάνειο («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με τη διαθεσιμότητα περιόδου για τρία χρόνια, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης και στο άρθρο 2 των κατευθυντήριων γραμμών των δανείων.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστεί αμέσως ένα σύνολο μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των:
• Φορολογική μεταρρύθμιση
• Συνταξιοδοτικά μέτρα
Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο θα εκθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση τους από τους τρεις θεσμούς.
Εκτός από τα παραπάνω, ο στόχος που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μέχρι το τέλος της παραπάνω περιόδου, ή νωρίτερα, θα ανακτήσει την πλήρη και προσιτή χρηματοδότησή της από την αγορά, για την κάλυψη των μελλοντικές αναγκών.
Ως μέρος των ευρύτερες συζητήσεων που θα γίνουν, η Ελλάδα είναι υπερ της διερεύνησης πιθανών μέτρων για τη διαχείριση χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να αποκατασταθεί η αειφορία και η βιωσιμότητά του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, με πλήρη και έγκαιρο τρόπο. Εμπιστευόμαστε τα κράτη μέλη που αναγνωρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησης δανείου αυτή τη στιγμή, δεδομένης της ευθραυστότητας του τραπεζικού μας συστήματος, την έλλειψη της διαθέσιμης ρευστότητας, τις προσεχείς υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, και εκφράζουμε την επιθυμία μας να καλυφθούν οι καθυστερούμενες οφειλές στο ΔΝΤ.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος μέλος. Ανυπομονούμε για την ευνοϊκή και την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Για την αποφυγή αμφιβολιών, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή του αιτηματος μας με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 2015».

Η πρόταση της Ελλάδος προς τον ESM για το νέο δάνειο










Embedded image permalink

Η απάντηση του ESM στην Ελληνική πρόταση  

Το ελληνικό αίτημα για τη χορήγηση τριετούς προγράμματος προωθεί στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ ο μηχανισμός ESM, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιολογηθούν οι αποφάσεις της Ελλάδας. 
Ειδικότερα, με επιστολή που εξέδωσε ο ESM, εξουσιοδοτούνται Κομισιόν και ΕΚΤ να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμηση του ελληνικού αιτήματος.
Η επιστολή του ESM έχει αποδέκτες τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του ESM

Στις 8 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για στήριξη σταθερότητας από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου.
Μετά την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, ο ESM δίδει εντολή προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, να αναλάβουν τις εξής αποστολές:
- να αξιολογήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της και στα κράτη μέλη της.
- να αξιολογήσουν, από κοινού με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
- να αξιολογήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ESM, από την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών και σε συνδυασμό με το επίσημο αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ο ESM θα αποφασίσει εάν μπορεί να εγγηθεί, καταρχήν, τη χορήγηση δανείου στη χώρα.


Embedded image permalink

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.