Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί το πρόγραμμα που θα φέρναμε δεν θα περνούσε από τη Βουλή, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα απαιτούσε τρεις εβδομάδες προθεσμίας αντί των λίγων ημερών του δημοψηφίσματος.


Mιλώντας στον ΣΚΑΙ και σε ερώτηση για το αν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, απάντησε καταρχήν όχι, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες «δεν μπορούμε να λύσουμε τα πολιτικά σας προβλήματα».

Εκτίμησε, πάντως, ότι ο Ντράγκι θα δώσει όπως και στο παρελθόν «χώρο στην Ελλάδα», λόγω και του δημοψηφίσματος. Υπάρχει η πιθανότητα να πεις κάποτε ότι απέτυχες, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος στο CNN: Tο δημοψήφισμα έγινε για να μην πέσει η κυβέρνηση

Στο αμερικανικό δίκτυο CNN και την Κριστιαν Αμανπούρ δήλωνε: «Η πρόταση των θεσμών δεν είναι βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να το θέσουμε στη βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Οχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».

Χθες είπε επίσης ότι ένα «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα σημαίνει ήττα των κυβερνητικών θέσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει «ναι» στις προτάσεις των Θεσμών, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν απορριφθεί, ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει εικασίες επί των πολιτικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσακαλώτο «προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, την οποία δεν θα μπορούσε να περάσει η ελληνική κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή» για αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τον ελληνικό λαό να της δώσει τη δύναμη στο δημοψήφισμα, ώστε «να δώσει μάχη» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία θα είναι «βιώσιμη».

Απάντηση μέσω twitter

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να δώσει την απάντησή του για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ.

«Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε, όχι η δική μας» έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.