Ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία κέρδισε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου ήταν οι κατηγορίες που εκτόξευαν τα στελέχη του, προς ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., για μεγάλης έκτασης διαφθορά και διαπλοκή. Και οι συνακόλουθοι ισχυρισμοί του περί "ηθικού πλεονεκτήματος" της Αριστεράς.

Προσωπικά, δεν πίστεψα ποτέ πως υπήρχε τέτοιο πλεονέκτημα. Υπήρχαν όμως πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που, αντίθετα, όχι μόνο το πίστευαν αλλά και το διαλαλούσαν, σαν τον κυρίαρχο λόγο της επιλογής ψήφου τους. Όπως βέβαια ήταν φυσικό και αναμενόμενο, τα γεγονότα τους διέψευσαν πανηγυρικά. Από την επομένη, σχεδόν, των εκλογών. Η ανθρώπινη φύση βλέπετε, δεν μπορεί ν’ αλλάξει.
Η υπόθεση των εργολαβικών συμφωνητικών του καθηγητή Κατρούγκαλου, η καταρρακτώδης καταιγίδα  διορισμών και αποσπάσεων στενών συγγενών και φίλων, το "ενοικιαζόμενο" της κυρίας Βαρουφάκη, η παράξενη υπόθεση της επισκευής των (παμπάλαιων) αεροπλάνων της Lockheed-Martin κ.ά. Για να αναφέρω μόνο μερικά περιστατικά.
Τελευταίο κρούσμα ασυνέπειας στο "ηθικό πλεονέκτημα", η περίπτωση ενός έργου που κέρδισε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η κατασκευαστική εταιρεία του κυρίου Αλέκου Φλαμπουράρη.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία του πρώην υπουργού Επικρατείας (ΔΙΑΤΜΗΣΗ Α.Τ.Ε.) αναδείχτηκε μειοδότης διαγωνισμού για συμπληρωματικά έργα σε αλιευτικό καταφύγιο (Βραχάτι) στην δικαιοδοσία της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Τον Νοέμβριο 2014.
Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια. Από όσα διάβασα και από τα έντυπα που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει πως το έργο ανατέθηκε με όλους τους τύπους. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες μιλούν για "βροχή" ενστάσεων, λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας. Το φαινόμενο όμως είναι ευρέως διαδεδομένο στα δημόσια έργα, οπότε (κάποια στιγμή, στο απώτερο μέλλον) θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Υπάρχουν όμως διάφορα άλλα "ζητηματάκια" που προκύπτουν  από την εξέλιξη της διαδικασίας. Η σύμβαση υπογράφεται τον Μάιο του 2015 και ορίζει την παράδοση και αποπληρωμή του έργου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου! Δηλαδή το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως μέσα σε 10 μήνες από την απόφαση ανάθεσης. Μιλάμε για ένα έργο συνολικού (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) ύψους €3,9 εκατομμύριων! Όσοι έχουν ασχοληθεί με έργα δημοσίου τέτοιου μεγέθους, γνωρίζουν πως τέτοια διευθέτηση είναι, τουλάχιστον, σπάνια.
Βέβαια μπορεί να υπήρχαν ειδικοί λόγοι (π.χ. διαθεσιμότητα κονδυλίων της Περιφέρειας) που επέβαλλαν την επίσπευση του όλου πράγματος. Αυτό συμβαίνει ορισμένες φορές. Όχι συχνά, αλλά συμβαίνει. Για διάφορους λόγους. Οπότε κάποιος θα μπορούσε, αν θέλει να μην θεωρηθεί προκατειλημμένος ή κακοπροαίρετος, να το δεχθεί.
Πως μπορεί όμως να δεχθεί κανείς το γεγονός πως κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κύριος Φλαμπουράρης ήταν ταυτόχρονα υπουργός και κύριος μέτοχος της εταιρείας-αναδόχου; Αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται ξεκάθαρα από τον νόμο (1558/85 Άρθ. 18).
Πως μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός πως, σε ανύποπτο χρόνο και για άσχετο λόγο, λίγες μέρες πριν ο κύριος υπουργός είχε δηλώσει (στην Ε.Ρ.Τ.) πως "έκλεισε την εταιρεία του όταν έγινε υπουργός"; Ενώ η εταιρεία του "ζει και βασιλεύει και δημόσια έργα κυριεύει";
Πως γίνεται αποδεκτή η αποπληρωμή ενός τόσο μεγάλου ποσού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια εταιρεία που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έχει στενή σχέση με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, εξ απορρήτων του πρωθυπουργού; Και αυτό συμβαίνει την ώρα που, όλη η υπόλοιπη αγορά, στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και τα "φέσια" του Ελληνικού Δημοσίου στους ιδιώτες έχουν φτάσει "κάτω απ’ τον αστράγαλο"; Θυμίζει τίποτα σε κανέναν το γεγονός πως "ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό";
Επίσης δεν πρέπει και δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη η ειδική σχέση του κυρίου Φλαμπουράρη με τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι, μέσα και έξω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον θεωρούν σαν τον "μέντορα" και "πολιτικό πατέρα" του κυρίου Τσίπρα. Του κυρίου Τσίπρα που, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μιλά για "το νέο που δεν είναι φθαρμένο" και για "το παλιό που έχει βαρίδια". Για το κόμμα του που "πολεμά την διαφθορά και την διαπλοκή" και που "θέλει τα πάντα στο φως".
Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος αν και κατά πόσον τα εννοεί και τα πιστεύει όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εκ του αποτελέσματος πάντως φαίνεται πως δεν έχει την ικανότητα ούτε να τα ελέγξει ούτε, πολύ περισσότερο, να τα προλάβει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.