Ακόμα και τις περικοπές που προβλέπει η εφαρμογή του  Μνημονίου ξεπερνάνε εκείνες που θα υποστούν οι συντάξεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί στην Ελλάδα το "αυστραλιανό" μοντέλο.


Συγκεκριμένα, οι συντάξεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 400 ευρώ αντί των 600 ευρώ που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι από τα περίπου 840 ευρώ που είναι κατά μέσο όρο σήμερα.

Έτσι οι περικοπές που θα έφερνε μία  "αυστραλιανού" τύπου μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό της Ελλάδας θα έφταναν το 40% αντί του 30% που προβλέπουν οι έως τώρα μνημονιακοί νόμοι.
 
"Ρήτρα Αυστραλίας"
 
Χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε πως το νέο Μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου φέρνει "ρήτρα Αυστραλίας", δηλαδή ένα "αυτόματο συνταξιοδοτικό κόφτη", σύμφωνα με τον οποίο "ανεξάρτητα τι έχει πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για να πάρει τη σύνταξη στο τέλος, και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, δεν θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής περιουσίας, όχι της ονομαστικής".

Η τελευταία  διεθνής έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD, Pension at a glance, 2013) για τις συντάξεις αναφέρει σχετικά με το αυστραλιανό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα πως η σύνταξη γήρατος "δεν μπορεί να είναι κάτω από το 41,5% της μέσης ακαθάριστης αμοιβής ενός άνδρα".

Αυτό σημαίνει πως το "ποσοστό αναπλήρωσης" του μισθού από τη σύνταξη φτάνει μέχρι και το 41,5%. Ωστόσο, ο νόμος 3863 του 2010, ο οποίος προβλέπει το νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου του 2015, μειώνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 50% μακροπρόθεσμα έναντι 65-70% που είναι σήμερα.
 
Παράδειγμα "αυστραλιανής" σύνταξης στην Ελλάδα
 
 Έτσι αν ο μέσος μισθός ενός ασφαλισμένου στο ΙΚΑ είναι σήμερα κοντά στα 1200 ευρώ, η σύνταξη που θα πάρει θα ανερχόταν στα 840 ευρώ.

Με ποσοστό αναπλήρωσης 50% την οποία προβλέπει ο μνημονιακός νόμος 3863/2010, η σύνταξη θα πέσει στα 600 ευρώ. 

Με… "αυστραλιανό" ποσοστό αναπλήρωσης έως 41,5%, η σύνταξη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθεί ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% ανάλογα με το ύψος της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας –όπως ισχύει στην Αυστραλία- τότε η σύνταξη μπορεί να βρεθεί και κάτω από τα 400 ευρώ.
 
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Στρατούλη
 
Πάντως χθες ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εργασίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Νεφελούδης χαρακτήρισε "ψευδείς" και "ανακριβείς" τις δηλώσεις Μητρόπουλου.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως "πουθενά" στο Μνημόνιο "δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες (ιδιοκτησίας, απαρέγκλιτης εφαρμογής και απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος)".

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη αναφέρεται πως "οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ισοδύναμου αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε αντικατάσταση μέτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ότι ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι εκείνη που προσδιορίζεται παραπάνω".  

Στην διένεξη Μητρόπουλου – Νεφελούδη παρενέβη εμμέσως και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, κ. Δημήτρης Στρατούλης, παίρνοντας ουσιαστικά το μέρος του κ. Μητρόπουλου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.