Πρέπει να πληρώσουμε φόρους 9 δισ. ευρώ σε 36 ημέρες, 250 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους ή, 10,4 εκατομμύρια ευρώ ανά ώρα!Πρέπει να πληρώσουμε φόρους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ σε 36 ημέρες, 250 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους ή, 10,4 εκατομμύρια ευρώ ανά …ώρα μέχρι να εκπνεύσει το 2015.

Μόνον έτσι θα κλείσει εντός στόχων ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της φετινής χρονιά. Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι παρά τη θετική πορεία του Οκτωβρίου και την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου, στο 10μηνο εξακολουθεί να εμφανίζεται υστέρηση 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, αν δεν ήταν ο ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι έσπευσαν να εξοφλήσουν όχι την 1η από τις πέντε δόσεις αλλά ολόκληρο το ποσό. Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το κατά πόσον η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο, θα επαναληφθεί και τον Νοέμβριο δεδομένου ότι αυτή τη φορά, στο παιχνίδι της πληρωμής θα μπουν 1,5 εκατομμύριο λιγότερα άτομα.

Πώς προκύπτει το ποσό των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ;


Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, είχαν εισπραχθεί από φόρους 34 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος αποκλειστικά για τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνεται στα 43,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου. Τι περιλαμβάνει το μενού; Έξι διαφορετικούς φόρους. Είναι η πρώτη φορά φέτος που συμπίπτει χρονικά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Μόνο αυτές οι δύο πληρωμές, θα ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια.

Η 3η υποχρέωση αφορά στην καταβολή της αυξημένης δόσης για την παραμονή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα είναι η πρώτη φορά που οι οφειλέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη αυξημένη δόση που προήλθε από την αναπροσαρμογή του επιτοκίου. Τι μένει για να συμπληρωθεί ο κατάλογος; Οι περίπου 25.000 κερδοφόρες εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με την πρώτη από τις δύο δόσεις καταβολής των αναδρομικών που προήλθαν από την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Μόνο από αυτή τη δόση, προκύπτει φόρος 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον Νοέμβριο και άλλα τόσα για τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, στο ταμείο θα πάνε τέλος όλοι οι επαγγελματίες για την καταβολή της 2ης δόσης του ΦΠΑ. Στο ταμείο θα πάνε επίσης αγρότες και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ακινήτων με πισίνα και «σκαφάτοι». Οι πρώτοι λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου και οι δεύτεροι για τις τελευταίες εκκρεμότητες με τον φετινό φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ο Δεκέμβριος θα είναι εξίσου βαρύς μήνας καθώς θα «παντρευτούν» δύο εξίσου μεγάλες υποχρεώσεις: τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να αποφέρουν περίπου 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Το μενού συμπληρώνεται με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και την αυξημένη προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 Ποιο είναι το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τον Δεκέμβριο; Όποια οφειλή του Δεκεμβρίου δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα, θα οδηγήσει τον οφειλέτη των 100 δόσεων εκτός ρύθμισης 100 δόσεων με τη συμπλήρωση ενός μήνα καθυστέρησης

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.