Καλά κάνατε όσοι κρατάγατε μικρό καλάθι ή καθόλου όταν η πρώτη φορά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-Ιανουαρίου όπως και η δεύτερη φορά αριστερά του Σεπτεμβρίου υποσχέθηκε (μεταξύ άλλων και άλλων που κανείς τους δεν είχε καταλάβει) απλοποιήσεις στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων για προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων.

Και αυτή η υπόθεση οδεύει στα "άπατα" των αρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας-Περιβάλλοντος πρώτον γιατί κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και δεύτερον γιατί κανείς δεν θέλει να "μουτζουρώσει" τα αριστερά του φρονήματα με μέτρα υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας . 
Πώς έχουν τα πράγματα. 
Από το 2005 μέχρι το 2014, δηλαδή για δέκα και πλέον χρόνια, περιφέρονται στα υπουργεία αλλά και στην Βουλή ένα έως τρία νομοθετήματα και αντίστοιχες διατάξεις για την απαλλαγή των διαδικασιών εκδόσεων αδειών από γραφειοκρατία. 
Στις αρχές του 2014 πέρασε στη Βουλή ο νόμος 4262/14 που υποτίθεται ότι θα έλυνε τα προβλήματα γραφειοκρατίας και η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνίζεται και τη Βουλγαρία στην οποία παρόμοιες άδειες βγαίνουν σε μία εβδομάδα!!.
Ο νόμος δεν ψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού αφορούσε ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. 
Για να εφαρμοστεί όμως η νέα μεγαλοφυής πολιτική ήθελε κοινές αποφάσεις, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και όλα τα γνωστά που κάνουν στην Ελλάδα ανεφάρμοστους του νόμους. 
Έτσι ουδέποτε μάθαμε το πνεύμα του νόμου αλλά κάτι λίγα από το γράμμα του άνευ όμως αξίας και άνευ σημασίας… 
Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ (που, ξαναλέμε, δεν είχε ψηφίσει, τον νόμο) υποσχέθηκε να τον εφαρμόσει αφού βεβαίως τον μελετήσει…
 
Ξαναυποσχέθηκε ότι θα τον μελετήσει και θα τον εφαρμόσει… το Μάρτιο όταν ο ΣΕΒ μαζί με τις βιομηχανικές Οργανώσεις της χώρας είπαν στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη ότι κάτι πρέπει να γίνει τέλος πάντων με την εφαρμογή του ρημαγμένου νόμου που σαπίζει στα συρτάρια του υπουργείου του. 
Του είπαν ακόμη ότι όσο δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία αυτή θα μένουν μπερδεμένες αρμοδιότητες και διαδικασίες μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας (σήμερα και Βιομηχανίας) και Περιβάλλοντος γιατί στις διατάξεις αυτές γίνεται το έλα να δεις με την έκδοση των σχετικών αδειών.  
Και τον παρακάλεσαν να ρίξει μια ματιά και στη νομοθεσία για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που και εκεί χάνει ο σκύλος τον αφέντη του…
Θα θυμάστε βέβαια το 2007 τα ταρατατζούμ… της Ν.Δ. για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αττική με πρώτο το Πάρκο στο Σχιστό. Το θεσμό που (όπως αποδείχθηκε και τότε) βγήκε για της τηλεοράσεις και αφέθηκε μετά στο τέρας της γραφειοκρατίας.
Όλα αυτά λοιπόν μόνοι τους τα είπαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και μόνοι τους τα άκουσαν. Από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα ούτε φωνή ούτε ακρόαση ούτε και κίνηση στο όλο θέμα.
Και όπως εγκυρότατα μαθαίνουμε  τόσο ο νόμος 4262/2014 όσο και ο θεσμός των Επιχειρηματικών Πάρκων έχουν καταχωνιαστεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες συγκεκριμένων υπηρεσιών να τα ανακινήσουν. Όλα δείχνουν μάλιστα ότι πορεία της πάταξης της γραφειοκρατίας κατευθύνεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… που έλεγε και ο Ανδρέας αλλά ήξερε τι έλεγε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.