Με αφορμή τη διάκριση των όρων «εθνοκάθαρση» και «γενοκτονία» που έκανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αξίζει να ανατρέξει κανείς στους επίσημους ορισμούς, που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη.


Σε εκείνο που συμφωνούν ακαδημαϊκοί και επιστήμονες είναι πως παρόλο που οι όροι «εθνοκάθαρση» και «γενοκτονία» δεν είναι συνώνυμες έχουν σχεδόν ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή αναφέρονται σε «επιθέσεις πάνω σε συγκεκριμένες εθνικές ή φυλετικές ομάδες».

Ο επίσημος ορισμός για την εθνοκάθαρση είναι «το να καταστήσει κάποιος μια περιοχή εθνικά ομογενοποιημένη, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη βία και τον φόβο, προκειμένου να διώξει από την περιοχή εκείνους τους πληθυσμούς που ανήκουν σε μια άλλη εθνική ή φυλετική ομάδα».

Από την άλλη, σύμφωνα με την Διακήρυξη του ΟΗΕ από την 9η Δεκεμβρίου του 1948, ως «γενοκτονία» ορίζεται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής. Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους. Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής. Και τέλος την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.