Εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας κατά των τζιχαντιστών αποφάσισαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ. 


Ο ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο». Σε άλλη ερώτηση, συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι δύο
ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, πρόσθεσε ο Ολάντ.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η κατάρρευση του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 ήταν μια πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε ως χώρα φίλη της.

Ο Πούτιν τόνισε πως πιστεύει πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην συνεργασία με τη δυτική συμμαχία (στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες) για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και εργάζεται για το σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ο Ολάντ παρέθεσε επίσης τους απαραίτητους όρους για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

«Για αυτή (τη πολιτική λύση) υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το ρωσικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.