Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 με εντολή Νταβούτογλου σύμφωνα με την Sabah. Eκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.Kαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας σε δημόσιες δηλώσεις του και έμπλεος οργής  χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως πισώπλατο μαχαίρωμα από «συνεργούς της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να επικοινωνήσει με την Μόσχα επέλεξε να φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ και να εμφανίσει την υπόθεση σαν η Ρωσία να κατέρριψε δικό της αεροσκάφος.  

Κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος από το πετρέλαιο που διακινεί το ISIS κατευθύνεται στην Τουρκία και μ'αυτό τον τρόπο η Αγκυρα στηρίζει οικονομικά τους τρομοκράτες. Ανέφερε μάλιστα πως το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε μέσα σε συριακό έδαφος 4 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την κίνηση μιας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και προϊόντων του προς την Τουρκία από εδάφη που κατέχει το ISIS. Αυτό εξηγεί τη σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα χτυπώντας τα αεροσκάφη μας που πολεμούν την τρομοκρατία. Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους για να αποφύγουμε ατυχήματα στο αέρα και όπως γνωρίζεται η Τουρκία είναι ανάμεσα σε αυτούς που υποτίθεται πως πολεμούν την τρομοκρατία μέσα στην αμερικανική συμμαχία», ανέφερε ο Πούτιν και πρόσθεσε: 

«Αν το ISIS βγάζει τόσα πολλά λεφτά -και μιλάμε για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια, πιθανότητα δισεκατομμύρια- με το εμπόριο πετρελαίου και υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις μιας ολόκληρης χώρας, είναι ξεκάθαρο γιατί είναι τόσο τολμηροί και θρασείς, γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με έναν τόσο αποτρόπαιο τρόπο, γιατί κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης»

Το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Hmeymim και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, ανέφερε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Αγκυρας. 

 Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στις  Βρυξέλλες  θα γίνει έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας» 

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. 

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.