Η ομάδα των ρώσων χάκερς που απειλεί με «εισβολή» στα συστήματα ελληνικών τραπεζών έστειλε νέο μήνυμα, το απόγευμα της Δευτέρας.


Η ομάδα των ρώσων χάκερς που απειλεί με «εισβολή» στα συστήματα ελληνικών τραπεζών έστειλε νέο μήνυμα, το απόγευμα της Δευτέρας.
Σε αυτό, δίνουν διορία έως την Πέμπτη, προκειμένου να τους δοθούν τα λύτρα των 700 bitcoin (250.000 ευρώ) που ζητούν από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μην «ρίξουν» τα πληροφοριακά τους συστήματα. Να σημειωθεί ότι η πρώτη προθεσμία που είχαν δώσει εξέπνευσε σήμερα.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πάντως- που ασχολείται με το θέμα μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος- διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως τα συστήματα είναι «θωρακισμένα»

Ποιοι είναι οι χάκερς

Οι χάκερς που απείλησαν την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες δυο ελληνικές τράπεζες  ανήκουν στην ομάδα «Armada Colective».
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και για το λόγο αυτό την έρευνα ανέλαβε αποκλειστικά το «Εθνικό Cert» της ΕΥΠ.
«Είναι σοβαρή οργάνωση αλλά μέχρι στιγμής δεν μας φοβίζει σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί έκαναν μία επίθεση προσπαθώντας να ρίξουν τις ιστοσελίδες τραπεζών και να εμποδίσουν τις υπηρεσίες να τρέξουν. Μας απείλησαν όμως χωρίς να μας δείξουν κάποιο δείγμα, όπως γίνεται στις πολύ σοβαρές υποθέσεις. Χωρίς δηλαδή να μας αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία ή να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι έχουν στα χέρια τους κάτι», λέει αρμόδια πηγή.
Η «Armada Colective» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις χάκερ παγκοσμίως που συνηθίζει να απειλεί οικονομικούς στόχους και να ζητά λύτρα σε bitcoins
Η «Armada Colective» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις χάκερ παγκοσμίως που συνηθίζει να απειλεί οικονομικούς στόχους και να ζητά λύτρα σε bitcoins. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απειλήσει τουλάχιστον 20 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι πρόκειται για την … ελίτ των χάκερς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου και επικοινωνούν ηλεκτρονικά για τις επιθέσεις τους.
Στο μήνυμα που απέστειλαν στην ΤτΕ γράφουν ότι «η διορία για την καταβολή λύτρων λήγει τη Δευτέρα (σήμερα). Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν 700bitcoins συστημικές ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν επίθεση με στόχο την αλλοίωση απόρρητων τραπεζικών στοιχείων».
Με τη συγκεκριμένη ομάδα έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν το FBI αλλά και η CIA, ενώ από ελληνικής πλευράς την έρευνα έχει αναλάβει η ΕΥΠ.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές επιθέσεις τους έγινε στο δίκτυο του CERN από όπου ζητήθηκαν λύτρα.
Τότε οι χάκερ χτύπησαν τον server μέσω του οποίου λειτουργούσε η ηλεκτρονική αλληλογραφία επιστημόνων που εργάζονται στο πείραμα. Ακόμα και οι «επιστήμονες» που είναι επιφορτισμένοι με την ηλεκτρονική ασφάλεια του CERN έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν την απειλή γνωρίζοντας με ποιους έχουν να κάνουν και είχε σημάνει τότε συναγερμός.
Η οργάνωση – «φάντασμα» «Armada Colective» χτυπάει τους στόχους της επιλεκτικά.
Συνηθίζει να χρησιμοποιεί αρχικά τη μέθοδο «Distributed Denial ofService attack» (μαζικές επιθέσεις σε μία ιστοσελίδα με σκοπό να βγει εκτός λειτουργίας) για να δείξει τα δόντια της και στη συνέχεια ζητάει λύτρα για να μην συνεχίσει και ολοκληρώσει την επίθεση με κλοπή δεδομένων.

Το σήμα στην ΤτΕ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο έφτασε σήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας με απειλή να «χακαριστούν» τρεις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, εφόσον δεν καταβάλλονταν στους επίδοξους χάκερς 700 bitcoin.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το σήμα προερχόταν από τη Ρωσία.
Πηγές από τα τραπεζικά  ιδρύματα διευκρίνιζαν πως δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών.
Αλλά μαζικά «κλικ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών ώστε να «πέσουν» υπό το βάρος της μεγάλης κίνησης.
Ως προειδοποιητικό χτύπημα είχαν προκαλέσει την προηγούμενη Πέμπτη την ολιγόλεπτη διακοπή του internet banking τριών τραπεζών με ομαδικό 
Οι χάκερ «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Παράλληλα ζήτησαν λύτρα σε bitcoins, απειλώντας ότι αν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιηθούν μέχρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα επαναλάβουν την επίθεσή τους στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.
Ωστόσο οι Τράπεζες διαβεβαίωσαν ότι τα συστήματά τους είναι απολύτως θωρακισμένα και ασφαλή.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.