ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ/ΚΜ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Κ. ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΑΘΗΝΑ 01/12//2015


Αγαπητοί συναδέλφισες και συνάδελφοι

Η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευσή μας πραγματοποιείται κάτω από τις δυσμενέστερες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνθήκες. Τις πιο δυσμενείς των τελευταίων έξι ετών.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε το ζήτημα των οικονομικών μας και της μη απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων μας στην ΚΕΔΕ ήδη από τις 8.10.2015 εγγράφως. Συγκαλέσαμε και πραγματοποιήσαμε στις 9.11.2015 Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τα οικονομικά και εκδώσαμε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο σας καταθέσαμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
            Μέχρι το 2010 η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειχνε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά το μνημόνιο του Μαΐου του 2010 άρχισε ν’ακολουθεί μία πορεία απόκλισης. Οι περικοπές που έχουμε υποστεί μέχρι την 31.12.2014 έχουν ξεπεράσει το 60%. Στο παρελθόν καταγγείλαμε τις τότε κυβερνήσεις, διαμαρτυρηθήκαμε, κλείσαμε δήμους, κάναμε πορείες διαμαρτυρίας.
            Η σημερινή κυβέρνηση, με τις μέχρι στιγμής πράξεις της, αθετεί τις προεκλογικές της διακηρύξεις του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η στάση της απέναντί μας αποδεικνύεται εχθρική. Η κυβέρνηση με τις μέχρι σήμερα ενέργειες της δείχνει να μη σέβεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί που κάποτε κατήγγειλαν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσα σε διάστημα μόλις 6,5 μηνών, έχουν προβεί στην έκδοση 15 ΠΝΠ (1 ΠΝΠ κάθε 13 ημερολογιακές ημέρες ή 1 ΠΝΠ κάθε 9 εργάσιμες ημέρες), πολλές από τις οποίες, εάν δεν καταργούν, βάλλουν ευθέως κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Θυμίζουμε ενδεικτικά την από 23/4/15 ΠΝΠ (ΦΕΚ 41/20-4-2015) : "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" και την εν συνεχεία "αμελλητί" ουσιαστικά "διαταγή" του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και ήδη Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση. Δυστυχώς αυτές οι αντισυνταγματικές και παράνομες νομοθετικές ρυθμίσεις εξακολουθούν να υφίστανται χωρίς να έχουν ανακληθεί-καταργηθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο για ένα προσωρινού χαρακτήρα μέτρο. Απαιτούμε την κατάργησή τους.Αυτοί που κάποτε αποκαλούσαν «προδοσία», «κατάργηση της Δημοκρατίας» κ.λ.π. τiς ΠΝΠ, αλήθεια πώς τις αποκαλούν τώρα; Τότε βρωμούσαν τώρα μοσχοβολούν;
            Ήδη πέρασε κι ο μήνας Νοέμβριος και ο Υπουργός Εσωτερικών δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του ότι μέχρι 30.11.2015 θα απέδιδε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 399.000.000 ευρώ. Στις 27.11.2015 όμως από τη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. στη Λευκάδα είπε, ότι «φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μία περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης». Ούτε είπε όμως ούτε κάνει τίποτε για να βγούμε από τη σημερινή πολύ δύσκολη και μαύρη πραγματικότητα πριν μας οδηγήσει στο «Χρυσό αιώνα» τον οποίο επαγγέλλεται. Διερωτώμαι σκεπτόμενος φωναχτά, νομίζει ότι απευθύνεται σε αφελείς;
            Κι ενώ ήδη βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, με βάση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, οι ΚΑΠ μας θα είναι το 2016 ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότεροι από τις ανελαστικές μας δαπάνες.
            Η κυβέρνηση, συνάδελφοι, επιτίθεται με τρόπο εχθρικό και στοχευμένα εναντίον μας. Εναντίον της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δεν συνεργάζεται, λειτουργεί μονομερώς, αιφνιδιαστικά, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα συνεργάζεται και θα συζητάει μαζί σας. Προχωρεί συστηματικά στην αφαίρεση και παρακράτηση πόρων των δήμων, που εδώ και δεκαετίες έχουν θεσμοθετηθεί: ΠΝΠ για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από την καταβολή των ανταποδοτικών τελών, αφαίρεση του φόρου ζύθου, αφαίρεση του τέλους βοσκής και μεταφορά του στις αιρετές Περιφέρειες, δεν αποδίδει τα παρακρατηθέντα έτους 2015. Χαρακτηριστικά επισημαίνονται ότι το τέλος βοσκής θεσπίσθηκε το 1829 στην Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος Πελοποννήσου, τότε που έγινε η Ελλάδα, επί Καποδίστρια και δόθηκε ακολούθως στους Δήμους και τις Κοινότητες. Από τότε υπάρχει υπέρ των δήμων αυτός ο πόρος. Στα πρακτικά αυτής της Εθνοσυνέλευσης υπογράφουν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλοι πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης αγωνιστές του ’21 κι έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση κι αφαιρεί το σχετικό τέλος βοσκής από τους δήμους. Ο τρόπος μάλιστα που γίνεται αυτό είναι πρωτόγνωρος και απαράδεκτος, διότι άλλο ήταν το κείμενο του σχεδίου νόμου που δόθηκε για διαβούλευση τον Μαΐο-Ιούνιο του 2015, το τέλος βοσκής παρέμενε στους δήμους, κι άλλο κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή, δίδεται στις Περιφέρειες. Δυστυχώς χάθηκε ο κοινός νους, χάθηκαν τα αυτονόητα, γιατί ποιος θα συντηρεί π.χ. τους δρόμους τα βοσκοτόπια;
            Αυτό που προκαλεί  μάλιστα κατάπληξη και θλίψη, είναι η κυνική παραδοχή και ομολογία των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τις Ειδικές Εκθέσεις του άρθρου 75 παράγραφος 3 του Συντάγματος, οι οποίες συνοδεύουν τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά, τέλος βοσκής), ότι προκαλείται απώλεια πόρων των δήμων, χωρίς φυσικά αυτή να αναπληρώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΝ.Π.Ε. δεν ακολουθεί δεοντολογική τακτική απέναντί μας. Δεν έπρεπε να δεχθεί την αφαίρεση του συγκεκριμένου πόρου και τη μεταφορά του στις Περιφέρειες. Καλούμε την ΕΝ.Π.Ε. να σταματήσει αυτήν την τακτική των πισώπλατων μαχαιρωμάτων σε βάρος μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
            Δεν είναι μόνον ο «χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης» που υποσχέθηκε ο νυν υπουργός εσωτερικών, θυμηθείτε και τις υποσχέσεις του πρώην υπουργού και νυν προέδρου της Βουλής κ. Βούτση στο ετήσιο τακτικό συνέδριό μας στη Χαλκιδική τον περασμένο Μάιο. Διαβάστε επίσης με προσοχή το ψήφισμα του συνεδρίου μας και ειδικότερα τα τμήματα που αναφέρονται στα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Συγκλίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Φυσικά όχι. Αποκλίνουμε δραματικά και επικίνδυνα.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, μεταξύ άλλων, για τα Οικονομικά των Δήμων, διακήρυττε τα εξής: «Μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα κρατήσει όρθια την αυτοδιοίκηση από την αναμενόμενη κατάρρευσή της με τη λήψη άμεσων μέτρων και την πιστή τήρηση των θεσμοθετημένων πόρων μέχρι την όποια αλλαγή τους. Συνεπώς θα μεριμνήσει:
·         Να διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της Τ.Α. στην αναπτυξιακή διαδικασία, βάση της αρχής της επικουρικότητας, μέσω του δημοκρατικού προγραμματισμού.
·         Να επιταχύνει την απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, παράλληλα με την κατανομή των πόρων σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
·         Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη απόδοση των προβλεπόμενων από τους υφιστάμενους νόμους και την αποκατάσταση θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντωνκ.λ.π.)
·         Να καταργήσει το κατ’ επίφαση «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Αλήθεια πώς έγιναν οι προϋπολογισμοί μας του 2016;

Είδε κανείς από όλους μας να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση; Φυσικά όχι. Το αντίθετο γίνεται.

Αγαπητοί Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

            Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Ως εδώ! Αρκετά ανεχθήκαμε την κοροϊδία, τις επιθέσεις σε βάρος μας, τις περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων μας και τις πρωτόγνωρες καταργήσεις θεσμοθετημένων εδώ και δεκαετίες πόρων μας. Πρέπει να βγούμε ανοικτά, ήδη καθυστερήσαμε και να πούμε στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών τί συμβαίνει. Τώρα, πριν είναι αργά. Με συνεντεύξεις, με έντυπα, με μηνύματα –spots στην τηλεόραση, τους Ρ/Σ, στον τύπο, στον ηλεκτρονικό τύπο. Να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή. Αιρετοί κι εργαζόμενοι στους δήμους μαζί.

            Πρέπει να απαιτήσουμε
1.    Την άμεση ανάκληση-ακύρωση των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίας θεσμοθετημένοι πόροι μας (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη σε ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, τέλος βοσκής).
2.    Την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων έτους 2015. Την άμεση απόδοση όλων των πόρων μας όπως αυτοί προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.
3.    Να μην μειωθούν περαιτέρω οι πόροι των δήμων το 2016, γιατί αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση των δήμων.
4.    Την άμεση εκκίνηση διαλόγου-συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών για άμεση νομοθέτηση των Οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων μας, όπως αυτά επανειλημμένα τα αποφασίσαμε και τα προτείναμε. Να τους ξαναδώσουμε έτοιμες, γραμμένες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.