Από τον Ιούνιο ο λογαριασμός -Αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες [λίστα]

Καταιγίδα αυξήσεων σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών έρχεται το Ιούνιο και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικότατο πονοκέφαλο μέσα στο καλοκαίρι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Το νέο πακέτο μέτρων με αυξήσεις έμμεσων φόρων της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα... στείλει έναν αυξημένο λογαριασμό στους φορολογούμενους.
Υπό το φάσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, της πτώσης της κατανάλωσης, αλλά και του τζίρου των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο, η αγορά αναμένεται να δεχθεί άλλο ένα πλήγμα ρευστότητας και η οικονομία αναμένεται να πέσει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση

Το πακέτο των έμμεσων φόρων
1. Από τον Ιούνιο έρχεται αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βενζίνη, LPG, κηροζίνη και αέριο. Το αποτέλεσμα θα είναι η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί 5 με 10 λεπτά το λίτρο, 3-5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται αντίστοιχα και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ από τις αυξήσεις δεν γλιτώνει το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης).
2. Η αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ προκαλώντας ανατιμήσεις σε εισιτήρια μεταφορών, ηλεκτρικά είδη, τυποποιημένα τρόφιμα, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, καύσιμα κ.α.
3. Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και καταργείται το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.
4. Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο.
5. Επιβολή φόρου και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
6. Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο την είσπραξη 30 εκατ. Ευρώ. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα  επιβληθεί.
7. Θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από τρία αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
8. Από τον Ιανουάριο 2017 επιβολή νέου ειδικού φόρου στον καφέ.
9. Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά σχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)).
10. Αναμένεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.