Ουζμπεκιστάν: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ
Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο. 
Την είδηση μετέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
«Ναι, πέθανε», δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Καρίμοφ πέρασε από όλες τις βαθμίδες του μηχανισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης για να γίνει τελικά ο επικεφαλής του σοβιετικού Ουζμπεκιστάν το 1989. Κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία και όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, το 1991.
Τον Μάρτιο του 2015 επανεξελέγη πρόεδρος για μια νέα πενταετή θητεία με ποσοστό πάνω από 90%, σε μια ψηφοφορία που εξελίχθηκε χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις και χωρίς πραγματική αντιπολίτευση. 
Η Διεθνής Κοινότητα άσκησε κριτική στην κυβέρνησή του για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και της ελευθερίας του Τύπου.
Σύμφωνα με τη wikipedia οι περιγραφές για βασανιστήρια -βράσιμο μέχρι θανάτου- είναι ανατριχιαστικές. 

Ο ίδιος ο Καρίμοφ πολέμησε τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το καθεστώς του. Το 2004 έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις με βόμβες. Οι ένοχοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Ένας από αυτούς, ο Namangani, φέρεται να σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν.
Ο Καρίμοφ δεν είχε γιούς. Τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του, είναι μεταξύ άλλων, του νυν πρωθυπουργού Σαβκάτ Μιρζιόγεφ και του Ρουσλάμ Αζίμοφ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.