Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση

Η κυβερνητική εκτίμηση ότι η συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, δεν απηχεί και τις θέσεις όλων των δανειστών.
Όπως αναφέρει το insider.gr, η ελληνική πλευρά όταν αναφέρεται σε staff level agreement εννοεί τη συμφωνία για το σύνολο των πολιτικών που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα έως το 2018. Ωστόσο, για τους θεσμούς και ειδικά για το ΔΝΤ η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη έως το 2018 δεν οδηγεί αυτομάτως και σε staff level agreement.
Αυτό διότι στη βάση της εντολής που έχουν λάβει οι θεσμοί για να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει εκτός από τα μεγέθη του 2018 να αποσαφηνιστούν οι παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2021 σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή να υπάρξει προνομοθέτηση για τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση των συντάξεων.
Από πηγές των δανειστών ξεκαθαρίζεται πως δεδομένου ότι η εκταμίευση οποιασδήποτε δόσης προς την Ελλάδα έχει συνδεθεί και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η τελική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στα μετρά που θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο (Memorandum of Economic and Financial Policies-MEFP) του Ταμείου. Το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι ως κείμενο πιο «σκληρό» από αυτό των Ευρωπαϊκών θεσμών (MoU) δεδομένου ότι σε αυτό καταγράφονται οι παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά, τομείς που η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει σε αυτό που αποκαλεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Οι πιο αισιόδοξοι λένε πλέον ότι ίσως και στις 20 Μαρτίου εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί ομαλά και χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορέσει να καταφέρει να καταλήξει σε επισφράγιση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό απομένει να φανεί. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το κλίμα βελτίωσης στην διαπραγμάτευση και την βούληση των θεσμών να παραμείνουν στην Αθήνα προσπαθώντας να καταλήξουν σε μία λύση.
Σήμερα Τετάρτη θα συνεχιστούν οι συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα 4-5 θέματα που παραμένουν ανοικτά και θα ακολουθήσει συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής στις 3 το μεσημέρι.
Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν παραδώσει ήδη από χθες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι κοστολογημένες παρεμβάσεις και σενάρια για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα.
Στα αντισταθμιστικά μέτρα το ΔΝΤ προτάσσει τη μείωση της εταιρικής φορολογίας, όταν η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Παράλληλα το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στην ανάγκη μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης, αρχής γενομένης από το 2019. Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ επιδιώκεται από τη μείωση του αφορολόγητου θέμα το οποίο απασχολεί κυβέρνηση και θεσμούς ως προς το πως θα κατανεμηθούν τα βάρη και πως θα αναμορφωθεί η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Τέλος, το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τη δυνατότητα περαιτέρω εξοικονομήσεων στα υπουργεία όπως την εμφανίζει η κυβέρνηση στην επισκόπηση δαπανών (Spending Review) και αναγνωρίζει ως εφικτή μια πολύ μικρότερη εξοικονόμηση δαπανών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.