Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Ο Μπαρτ είναι φύλακας- άγγελος στα σύνορα. Αν και «νέος» έχει τέτοια αποτελεσματικότητα, που θα έκανε πολλούς «παλιούς» να ζηλέψουν, ενώ σίγουρα κερδίζει και με το παραπάνω το ψωμί του ή μάλλον τη μπριζόλα του.

Ο Μπαρτ είναι το λυκόσκυλο της φωτογραφίας και όσοι πόνταραν στο γλυκό του χαμόγελο, θεωρώντας σίγουρο ότι θα περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα, το έχουν... σκυλομετανιώσει. Εξάλλου ο Μπαρτ υποχρέωσε προ πολλού να καταπιούν τη γλώσσα τους, όσοι είχαν σπεύσει να σχολιάσουν με ειρωνικά γελάκια την πρόσληψη του στις τελωνειακές υπηρεσίες, καθώς μέσα σε μόλις ένα μήνα εντόπισε μετρητά αξίας 200.000 ευρώ, που κάποιοι επιχείρησαν να τα περάσουν λαθραία εκτός Ελλάδας. Σημειωτέον ότι όλη η εκπαίδευση του κόστισε περίπου 8.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο Μπαρτ έβγαλε τα λεφτά του.



Επειδή, όμως, ένας Μπαρτ δεν φέρνει την Άνοιξη, στην ΑΑΔΕ προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις των τελωνειακών υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας δύο σοβαρά εμπόδια: την έλλειψη προσωπικού και την υποτυπώδη υποδομή για σύγχρονους άρα και αποτελεσματικούς ελέγχους, την ώρα που οι γείτονες Βούλγαροι και Τούρκοι έχουν τα τελωνεία τους εξοπλισμένα σαν... αστακούς.




Το Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη σοβαρή ενίσχυση, με 4 μηχανήματα X- Rays, που θα βοηθήσουν στους ελέγχους στα τελωνεία Κήπων, Κακκαβιάς, Προμαχώνα, Θεσσαλονίκης- Αθήνας, ωστόσο η πλήρης κάλυψη των 15 “ευαίσθητων” σημείων με τέτοια μηχανήματα, θα απαιτήσει 4 χρόνια, την ώρα που “φουντώνει” η διακίνηση λαθραίου αλκοόλ (κυρίως στα σύνορα με Βουλγαρία) και τσιγάρων.

Όσο για το έμψυχο δυναμικό, αν και στο επιτελείο του Γ. Πιτσιλή περιμένουν εισηγήσεις για το πού θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα ελέω Μνημονίου άρα οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνουν εκ των έσω. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η διαδικασία της αξιολόγησης σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με πρώτο βήμα την περιγραφή θέσεων. Η επόμενη φάση, προβλέπει την αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ήδη εκπονούνται, έτσι ώστε οι καίριες ελεγκτικές υπηρεσίες να στελεχωθούν με προσωπικό “πρώτης γραμμής”. Το “κλειδί” θα είναι το νέο Μισθολόγιο, που θα λειτουργεί παράλληλα με το Ενιαίο Μισθολόγιο στο υπόλοιπο Δημόσιο, θα αποσυνδέει τις αποδοχές από τη βαθμολογική εξέλιξη και θα αντιμετωπίζει με ειδικό τρόπο (υψηλότερες αμοιβές) τις θέσεις ευθύνης και την αποτελεσματικότητα.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.