Με σαφή μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες του ΕΛΚ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των προετοιμασιών για το συνέδριο του κόμματος, ήταν ανοιχτό, αν ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το παρών, αλλά εν τέλει, όχι απλώς θα πάει, αλλά θα κάνει και επισημάνσεις για το ζήτημα του προσφυγικού που έχει έρθει και πάλι στην κορυφή της ατζέντας μετά την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των ποσοστώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις, ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο εκφράσει τις διαφωνίες του για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ παρακολουθεί και στενά τις εξελίξεις. Άλλωστε, από καιρού εις καιρόν η ΝΔ αναδεικνύει την προβληματική κυβερνητική διαχείριση, βάλλοντας και απευθείας εναντίον του Γιάννη Μουζάλα. Αυτή τη φορά, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απορρίψει διαρρήδην ως υπονομευτική για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την παρέμβαση Τουσκ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπερασπιστεί τη λογική των ποσοστώσεων, μιλώντας για την ανάγκη και άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν την ευθύνη της υποδοχής προσφύγων, αλλά και την ανάγκη για αυστηρότερη μέριμνα σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης ευθυγραμμίζεται με την παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και της Κομισιόν, η οποία επανήλθε χθες μέσω του αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς και του εκπροσώπου Τύπου της Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου και πιο δίκαιου Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος είναι ήδη υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες, πλην όμως οι διαδικασίες δεν προχωρούν με την ευκταία ταχύτητα. Προτεραιότητα, πάντως, που θα υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι η δικαιότερη κατανομή μεταναστών και η ανάγκη να μην επιστρέφονται απλώς στην Ελλάδα μετανάστες που συλλαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή εισήλθαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την Ελλάδα.
Είναι σαφές, πάντως, πως πέραν του πονοκεφάλου που προκάλεσε η πρόταση Τουσκ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάσταση του προσφυγικού και πάλι στη χώρα, καθώς στελέχη του κόμματος έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ροών και για την κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες προσφυγικές δομές σε νησιά του Αιγαίου, καταγράφοντας το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, από τη ΝΔ τονίζουν ότι πολλάκις έχουν καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της-και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα-στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο προσυνέδριο της ΝΔ που έγινε προ μηνός περίπου στη Χίο επί του θέματος.
Ενδεικτικά από τη ΝΔ αναφέρουν ορισμένες βασικές προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
-Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται την  τελευταία διετία.
-Τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
-Την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Έχουν διατεθεί από την Ευρώπη ποσά που προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ, και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πού και πώς «αξιοποιήθηκε» αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση που έλαβε η Ελλάδα.
-Την ενίσχυση της φύλαξης και την προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.  Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σέγκεν χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.