O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέδειξε τον Σεντένο επόμενο πρόεδρο για 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που υποστήριξαν τον Πορτογάλο, ευελπιστώντας σε μία πιο «συμπαθητική» προς αντιμετώπιση προς τη χώρα, παρά τις δηλώσεις του Σεντένο ότι «η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα» όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup ήταν οι υπουργοί Οικονομικών από Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Πορτογαλία.

Ο Μάριο Σεντένο θεωρείτο ούτως ή άλλως φαβορί καθώς είχε την υποστήριξη της Ισπανίας, θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία καθώς και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ, ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά την αυστηρή λιτότητα, φαινόταν α αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015.

Η Λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο Λουξεμβουργιανός βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια ήταν μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων.

Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άντρας της Ευρωζώνης

Ο 50χρονος Μάριο Σεντένο είναι οικονομολόγος από το Χάρβαρντ και πολύχρονος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, δεν συγκρούεται με τους κανόνες της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

  Loading ad
Θεωρείται ο αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος που καταρτίστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ονομάστηκε «rockstar» από το περιοδικό Expresso, «Ρονάλντο της οικονομίας» από διάφορα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωση. Ο ίδιος προτιμά μάλλον το «Σούπερ Μάριο», το παρατσούκλι που του έδωσε το Observador.

«Βροχή» τα συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU). Η ανάρτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter: 

Congratulations, Mário #Centeno, for your election as President of the #Eurogroup. You have all the qualities for the task ahead. We have an ambitious agenda to drive forward and I very much look forward to a strong cooperation. #deepeningEMU pic.twitter.com/7BrlTtAvTm

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) December 4, 2017
Τα συγχαρητήρια του εκφράζει με ανάρτησή του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ακολουθεί η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν:

Congratulations to Mario Centeno on his election as president of #Eurogroup. A lot of work ahead of us: #deepeningEMU, to start with completing #BankingUnion and setting up Capital Markets Union #CMU; successful completion of #Greece programme and many other tasks.

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) December 4, 2017

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.