Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, πλην όμως στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, μιας και εδραία πεποίθηση είναι ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει και το κόμμα σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις κινήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τις προϋποθέσεις πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, όπως και τις περιοδείες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται μετά τα Θεοφάνεια να εκδράμει σε Πέλλα και Πιερία, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου την απευθείας «ζύμωση» με τους πολίτες.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν πλείστες όσες περιστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον κ. Τσίπρα στο στήσιμο κάλπης. Ένα από τα κεντρικά σενάρια για τη ΝΔ έχει να κάνει με τη διαχείριση της επόμενης μέρας και το βάρος των νέων μέτρων που θα έρθουν από 1/1/2019, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναιρέσει τα όσα έχουν ψηφιστεί για την περικοπή του αφορολόγητου, με ενδεχόμενο όπλο το υπερπλεόνασμα. Στη συνάρτηση πρέπει να μπει και το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα, μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Με άλλα λόγια, το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, με δεδομένη την άποψη της ΝΔ πως καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο δεν υφίσταται, θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα από τα υπό εξέταση σενάρια, ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην φτάσει καν ως το φθινόπωρο για να στήσει κάλπες, εφόσον αντιληφθεί από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης πως το περιβάλλον μετά τον Αύγουστο είναι ναρκοθετημένο.
Μάλιστα, ένα ακόμα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων δεν είναι άλλο από το Σκοπιανό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια κοινή θέση, με δεδομένη την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμενου να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο «Μακεδονία», δημιουργεί συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς, αν ευοδωθούν και τα σενάρια περί έντασης των διεθνών πιέσεων και φανεί στην πράξη αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαμορφώσει ενιαία θέση, ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση πρόθυμος να παράσχει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» απηύθυνε προειδοποίηση ότι «δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους» ξεκόβοντας έτσι την ιδέα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν πως «δεν κυβερνά η ΝΔ τη χώρα, άρα απαιτείται σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό θέμα». 
Error loading media: File could not be played
 
Με αφετηριακό σημείο της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς, το ισχυρό ενδεχόμενο του να στηθούν κάλπες εντός του έτους, είτε λόγω στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης είτε λόγω ενός αστάθμητου, τρίτου παράγοντα, η ΝΔ επιχειρεί να διαμορφώσει όρους σαφούς πολιτικής κυριαρχίας στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί. Επομένως, τρεις βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η αποκωδικοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και η επιμονή στο ότι η ΝΔ έχει συγκροτημένη πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα, οι περιοδείες προκειμένου το μήνυμα του κόμματος να φτάσει σε όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά και από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.