Πιθανότατα το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή  το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Με το 600 σελίδων πολυνομοσχέδιο θα οριστικοποιηθούν περίπου 50 από τα 60 εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των θεσμών το απόγευμα της Δευτέρας.Στην τηλεδιάσκεψη από την ελληνική πλευρά, μετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».
Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Ο ίδιος απεκάλυψε πως ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.
Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της θετικής έκθεσης συμμόρφωσης.
Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν αναμένεται να είναι:
-Συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων (e-auctions) για χρέη προς τις τράπεζες.
-Επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει e-δημοπρασίες και εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητας της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).
-Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα 
-Υλοποίηση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, της Εγνατία οδό, ΟΛΘ, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ.
-Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ώστε να εισαχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων αλλά και μείωση του χρονικού διαστήματος εκδίκασης δικαστικά των αποφάσεων (πρωτη φαση.
-Αλλαγές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και κατάργηση εκείνων που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».
-Επανεξέταση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Εξάλειψη των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ.
-Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας
-Επανεξέταση της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.
-Κατάθεση το Μάιο 2018 του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
-Ολοκλήρωση μέχρι τον Ιούνιο όλου του πλέγματος των ασφαλιστικών παρεμβάσεων, ήτοι των περικοπών στο ΕΚΑΣ και του επαναϋπολογισμού των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.
-Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων στο Δημόσιο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.