Σαφές μήνυμα υπέρ της ενιαίας και συνολικής λύσης στο Σκοπιανό τάσσεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την κυοφορούμενη επίλυση σε δύο φάσεις, όπως προκύπτει τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες από τις επαφές Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.
Αρμόδιες πηγές της ΝΔ εξηγούν ότι, προκειμένου η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη και συμφέρουσα για την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει ως απαραίτητο συστατικό τη συνταγματική αλλαγή στη γείτονα, με την οποία θα διασφαλίζεται η χρήση του όποιου ονόματος συμφωνηθεί έναντι όλων (ergaomnes). Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαρροές για λύση σε δύο φάσεις προβληματίζουν αρμόδιους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τυχόν «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας επίλυσης του ονοματολογικού. Σε αυτό το μήκος κύματος, δε, και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε υπογραμμίσει την Τρίτη ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση της όποιας συμφωνίας.
Προς επίρρωσιν αυτής της ανάλυσης, ο κ. Μητσοτάκης χθες από τη Σόφια και τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές. «Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το ergaomnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ και κατά τη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, όπου τέθηκε το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι «ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι και οι επιτελείς της ΝΔ θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις σημερινές επαφές Τσίπρα και Ζάεφ, περιμένοντας να σχηματοποιηθούν οι εξελίξεις και να φανεί, αν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία για το ονοματολογικό. 
«Ναι» για τη Β’ Αθηνών μόνο με ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, στο σημερινό ραντεβού του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη 13:00 με τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με σπάσιμο της Β’ Αθηνών, η ΝΔ θα δώσει το παρών δια του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Μάκη Βορίδη, αλλά με βασική στόχευση να επιμείνει στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση διασυνδέει με την παρέμβαση στη Β’ Αθηνών, λέγοντας ότι όλες οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να ψηφιστούν πακέτο. Εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει σε ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και δεν αναλάβει απλά μια ασαφή δέσμευση, όπως αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, για επιστολική ψήφο σε ύστερο χρόνο, συνεπώς, η ΝΔ προτίθεται να ψηφίσει τις αλλαγές στη Β’ Αθηνών, με τις οποίες συμφωνεί από θέση αρχής. 
«Η αλλαγή της περιφέρειας είναι επίσης αλλαγή εκλογικού νόμου κατά το Σύνταγμα. Επομένως, συζητάμε για δεύτερη αλλαγή και λέμε ότι υπάρχει αυτό το κορυφαίο ζήτημα, το σπάσιμο π.χ. της Β Αθηνών, με το οποίο συμφωνούμε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υποστήριζε μόνος του ως βουλευτής της Β Αθηνών. Επί της αρχής δεν υπάρχει αντίρρηση. Όμως, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ισονομίας, είναι βασικότερο θέμα. Είναι μια ενιαία συζήτηση», υπογράμμισε, επί του θέματος, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης (RealFM), ο οποίος σήμερα θα βρεθεί απέναντι στον Πάνο Σκουρλέτη.