Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η τέταρτη αξιολόγηση να μην ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου καθώς δύσκολα θα καλυφθούν μέχρι τότε τα 88 προαπαιτούμενα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εξακολουθεί να πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαϊου. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι η Κομισιόν προτείνει μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας για μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Πηγές των θεσμών ανέφεραν στην αρχή της εβδομάδας πως από τα 88 προαπαιτούμενα έως τώρα υλοποιημένα είναι μόλις τα τρία. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως κοντά σε φάση υλοποίησης βρίσκονται περίπου 25. Υπό αυτό το πλαίσιο το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Αθήνα ενόψει της άφιξης τη Δευτέρα 14 Μαΐου των εκπροσώπων των θεσμών είναι να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην παράλληλη συζήτηση για το χρέος, η μη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του insider.gr από τις Βρυξέλλες τo ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 21ης Ιουνίου για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν είναι στις επιδιώξεις των δανειστών, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί απολύτως η αναβολή της συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup τις 12 Ιουλίου.
Στόχος το SLA έως τις 24 Μαϊου
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και κυρίως μετά την Τετάρτη, οπότε θα ξεκινήσουν στην Αθήνα οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Επιδίωξη του κουαρτέτου είναι να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης των προαπαιτούμενων και να «κλείσει» με θετικό πρόσημο η επίσκεψή τους το επόμενο Σάββατο 19 Μαΐου.
Σε αυτήν κατεύθυνση πιέζει και επικεφαλής του Eurogroup o οποίος σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών υπενθυμίζει τις παροτρύνσεις του άτυπου Eurogroup της Σόφιας ως προς το στόχο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Οι συζητήσεις για το χρέος και η αυξημένη εποπτεία
Ο Σεντέντο αναφέρεται στην «ενισχυμένη εποπτεία» της Ελλάδας μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος, η οποία συνδέεται κυρίως με την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης διασύνδεσης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, παρά την κινητικότητα και τις συνομιλίες – και σε διμερές επίπεδο – ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Κομισιόν, το «παιχνίδι» βρίσκεται κυρίως στον άξονα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Το βασικό ερώτημα είναι αν ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αυτόματος, όπως προβλέπει η γαλλική γραμμή και επιδιώκει το ΔΝΤ ή αν θα ενεργοποιείται εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, όπως ζητά το Βερολίνο.
Κρίσιμος παράγοντας στην συζήτηση, (εκτός από τη θέση του ΔΝΤ και την κατ’ επέκταση το ζήτημα της συμμετοχής του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα) αποτελεί η απάντηση στο ερώτημα ποιος τρόπος εφαρμογής του μηχανισμού ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, η οποία απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στις αγορές μετά τον Αύγουστο θα κινείται ομαλά.
Κατά πηγές στις Βρυξέλλες οι αγορές φαίνεται ότι προτιμούν έναν αυτόματο μηχανισμό διευθέτησης του χρέους, ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει το άχθος του χρέους σε δύσκολες περιόδους. Στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός θα ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Οι αγορές θα προτιμούσαν να δουν ότι ο εν λόγω μηχανισμός είναι σταθερός και βιώσιμος.
Η Γερμανία προτάσσει τη μεταπρογραμματική δημοσιονομική πειθαρχία ως παράγοντα για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία από τις αγορές. Στο σημείο αυτό, όμως, φαίνεται ότι ενδεχομένως να υπάρξει «συμβιβασμός» ώστε αφενός να ικανοποιείται η θέση του Βερολίνου, αλλά και για να μην υπάρξουν εμπόδια, που να επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των αγορών.