Η πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη απέδειξε για ακόμα μία φορά τις μεγάλες ελλείψεις που υφίστανται ως προς τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισής της. Ήταν πραγματικά ευτύχημα που δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, ενώ η πολιτεία έλαμψε δια της απουσίας της. Ενόψει της αυριανής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επειδή διετέλεσα δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η ανάγκη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας κρίνεται επιτακτική.
Παρά την πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων το Φεβρουάριο και τις ήδη όψιμες προθέσεις και δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών, ότι θα παρέχουν κάθε βοήθεια προς την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της, η πραγματικότητα που βιώσαμε όλοι οι Θεσσαλονικείς την ημέρα εκείνη αφενός απέδειξε την άμεση ανάγκη πραγματοποίησης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και αφετέρου κατέδειξε ότι οι μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για τα έργα αυτά έχουν «αραχνιάσει» στα «συρτάρια» των αρμοδίων.
Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη όσες από τις τεχνικές μελέτες είναι ώριμες, να «τρέξει» άμεσα η υλοποίησή τους και όσες από αυτές  βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, η Κυβέρνηση να χορηγήσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, σύμφωνα άλλωστε και με τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού.
Οι Θεσσαλονικείς έχουν συνηθίσει στις «από άμβωνος» εξαγγελίες, όπως και την πρόσφατη του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, από το βήμα Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό, όμως, που έχουν διαπιστώσει είναι ότι το πρόβλημα είναιι η υλοποίηση εξαγγελιών που αφορούν έργα τόσο ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά τους.
Η κινητοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, η αυριανή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πρόσκληση για παράσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη λήψη πρωτοβουλιών και δράσης από όλους τους αρμόδιους και κυρίως από την Κυβέρνηση, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια και έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να παράσχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.