Η ενέργεια της Ουάσινγκτον να θέσει σε ισχύ τους εμπορικούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους εμποριοκούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας ευρύς εμπορικός πόλεμος.
Ήδη ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι απαντά επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (12,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα, μετακύ των οποίων στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ «απολύτως απαράδεκτους» και η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Την επιβολή σειράς εμπορικών μέτρων ανακοίνωσε και η μεξικανική κυβέρνηση, σε διάφορα προϊόντα, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά. Οι δασμοί «θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε», πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικό.
Η επιβολή αντίμετρων θεωρείται βέβαιη και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων περί «παράνομων» δασμών, προδιαγράφει προσφυγή στον  Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και από την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει άμεσα αντίμετρα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα κινήσουμε αμέσως τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα ανακοινώσουμε εξισορροπητικά αντίμετρα τις επόμενες ώρες», ανέφερε.
Αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έκρινε «παράνομους» τους δασμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Η απόφαση των ΗΠΑ «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Οι δασμοί «θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Moody's, Άτσι Σεθ.
Οι φτωχότεροι κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως εξήγησε από το Γουίσλερ του Καναδά -όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7- οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.